Частен спускаем апарат в четвъртък направи първото кацане на САЩ на Луната от повече от 50 години, но успя да върне само слаб сигнал, докато контролерите на полета не се опитаха да установят по-добър контакт, пише Associated Press.

Въпреки непълната комуникация, Intuitive Machines, компанията, която построи и управлява кораба, потвърди, че той е кацнал. Но не предостави допълнителни подробности, включително дали спускаемият модул е достигнал предназначението си близо до южния полюс на Луната. Компанията прекрати своето предаване на живо в мрежата скоро след като идентифицира самотен, слаб сигнал от спускаемия модул.

"Това, което можем да потвърдим без съмнение, е, че нашето оборудване е на повърхността на Луната“, съобщи директорът на мисията Тим Крейн.

Данните най-накрая започнаха да се предават, според съобщение на компанията два часа след докосването.

Кацането предполагаемо връща САЩ на повърхността за първи път след мисията "Аполо“.

Intuitive Machines стана и първият частен бизнес, осъществил кацане на Луната, постижение, постигнато само от пет държави. Друга американска компания, Astrobotic Technology, направи опит миналия месец, но така и не стигна до Луната и спускаемият модул се разби обратно на Земята. И двете компании са част от програма, подкрепяна от НАСА за стартиране на лунната икономика.

Целта на Intuitive Machines беше на 300 километра от южния полюс, около 80 градуса ширина и по-близо до полюса, отколкото всеки друг космически кораб е идвал. Мястото е сравнително плоско, но заобиколено от камъни, хълмове, скали и кратери, които могат да задържат замръзнала вода. Спускаемият модул беше програмиран да избере в реално време най-безопасното място близо до така наречения кратер Малаперт А.

Задвижваният от слънчева енергия спускаем апарат трябваше да работи една седмица, до дългата лунна нощ.