В събота (17 февруари) Япония успешно изстреля новата си водеща ракета H3 (Ейч 3), като по този начин върна космическата си програма на дневен ред след множество неуспехи, включително неуспеха на първия полет на ракетата миналата година, предаде Reuters.

Изстрелването бележи и втора поредна победа за Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), след като миналия месец нейният лунен апарат SLIM постигна "точно" кацане и направи Япония едва петата страна, която е поставила космически апарат на Луната.

Сравнително малък играч в космоса по брой изстрелвания, Япония се стреми да съживи програмата си, тъй като си партнира със съюзника си САЩ, за да се противопостави на Китай.

H3 излетя в 9:22 ч. местно време (02: 22 българско време) и след като успешно освободи малък спътник, ликуващите учени в космическия център "Танегашима" в южна Япония ръкопляскаха, викаха и се прегръщаха.

По време на близо двучасовия си полет ракетата освободи също микросателит и фиктивен спътник.

"Новородената H3 току-що издаде първия си вик", заяви на пресконференция ръководителят на проекта на JAXA Масаши Окада, който ръководи десетилетната разработка на новата ракета.

"И ние трябва да започнем да се подготвяме за третото изстрелване на H3 още утре".

H3 трябва да замени старата H-IIA, която ще се пенсионира след още две изстрелвания. При още един неуспешен полет Япония щеше да се изправи пред перспективата да загуби независим достъп до космоса.

Първото изстрелване през март завърши с унищожаване на ракетата от наземния контрол 14 минути след изстрелването, когато двигателят на втората степен не успя да се запали. JAXA посочи три възможни електрически неизправности в преглед, публикуван през октомври, но не можа да установи пряката причина.

Пет месеца по-рано малката ракета "Епсилон" на JAXA също не успя да се излети.

"Толкова съм щастлив да видя това невероятно постижение в космическия сектор, което е продължение на успеха на кацането на SLIM на Луната", заяви министър-председателят Фумио Кишида в публикация в X.

63-метровият H3 е проектиран да носи 6,5 тона полезен товар и в дългосрочен план агенцията иска да намали разходите за едно изстрелване до 5 млрд. йени (60,59 млн. лева) - половината от разходите за изстрелване на H-IIA - чрез използване на по-прости конструкции и електроника от автомобилен клас.

JAXA и основният изпълнител Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) се надяват, че тези характеристики ще им помогнат да спечелят поръчки от глобални клиенти.

Японското правителство планира до 2030 г. да изстреля около 20 спътника и сонди с ракети H3 за вътрешно ползване. Планирано е H3 да достави лунен изследовател за съвместния японско-индийски проект LUPEX през 2025 г., както и товарни космически апарати за ръководената от САЩ програма за изследване на Луната Artemis в бъдеще.