Китай маскира военното си присъствие в космоса с граждански програми. Това заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън, цитиран от Sky News.

"Ние вярваме, че значителна част от тяхната така наречена гражданска космическа програма е военна програма“, заяви той на заседание на комитет към Камарата на представителите на САЩ.

Той отбеляза, че Китай е направил "извънредни стъпки“, особено през последните 10 години, но са изключително потайни.

"Последната дата, на която казаха, че ще кацнат [на Луната], беше 2030 г., но тя продължава да се движи. Наша отговорност е да стигнем там първи и да използваме усилията си за изследване за мирни цели“, каза Нелсън.

Той прогнозира, че Китай може да претендира за част от космическото пространство като своя собствена територия, ако кацне пръв на Луната.

"Ако Пекин стигне първи там, може да каже "Добре, това е наша територия, стойте настрана“, предупреди директорът на НАСА.

"Надявам се, че китайската космическа програма ще се вразуми и ще разбере, че гражданското пространство е за мирни цели, но не виждаме това да се демонстрира“, отбеляза Нелсън.

Китай вече има 499 сателита в орбита, според Агенцията за разузнаване на отбраната. Това е повече от два пъти в сравнение с 2019 г. Освен това разработва свои собствени шпионски балони и хиперзвукови ракети.

Китай бързо разширява възможностите си както за изследване, така и за военни действия в космоса. Експерти прогнозират, че Китай вероятно е на път да надмине Съединените щати като доминираща космическа сила до 2045 г. или по-рано.

Пекин се надява да изпрати пилотирана мисия до Луната до 2030 г. и планира да изгради база на лунната повърхност.