Американското правителство иска НАСА да разбере как да разпознава времето на Луната. За това пише The Guardian.

Ръководителят на Службата за научна и технологична политика на САЩ (OSTP) изпрати на космическата агенция заповед за установяване на така нареченото координирано лунно време (LTC) до края на 2026 г. На НАСА беше предложено да работи с други организации за създаване на ориентирана към Луната референтна система за време.

Отбелязва се, че лунното време не е часова зона, както на Земята, а цяла система за отчитане на времето за Луната.

На спътника на Земята има по-малко гравитация, така че времето се движи малко по-бързо там - 58,7 микросекунди на ден - в сравнение със Земята. Освен всичко друго, LTC ще се превърне в стандарт за измерване на времето за лунни космически кораби и сателити, които изискват изключителна прецизност, за да изпълнят своите мисии.

"Атомните часовници на Луната ще работят с различна скорост от часовниците на Земята“, казва ученият от НАСА Кевин Когинс.

Американската космическа агенция планира да изпрати астронавти на повърхността на Луната. Плановете са за септември 2026 г. Експедициите са планирани като част от програмата "Артемида“, която също ще създаде научна лунна база, която може да помогне да се проправи пътя за бъдещи мисии до Марс.

В това участват десетки компании, космически кораби и държави.

Без единен стандарт за лунно време, казва говорител на OSTP пред Reuters, би било трудно да се осигури сигурен трансфер на данни между космически кораби и синхронизирани комуникации между Земята, лунните спътници, базите и астронавтите.

Несъответствията във времето могат също да доведат до грешки при картографирането и определянето на позициите на Луната или нейната орбита.