"НАТО няма да оцелее без САЩ, а Украйна ще бъде първата жертва в Европа. След като завладее цяла Украйна, Путин вероятно ще се съсредоточи върху балтийските държави", пише Foreign Affairs.

Миналия месец НАТО, най-успешният военен съюз в света, отбеляза своята 75-та годишнина. Някои се опасяват, че това може да е била последната му годишнина с водеща роля на Съединените щати. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп все още смята алианса за остарял. Ако бъде преизбран, той заяви, че ще насърчи руските лидери да правят "каквото, по дяволите, искат" на страните членки, които не плащат това, което той смята за достатъчно за отбрана. Второто президентство на Тръмп може да има тежки последици за европейската сигурност.

Защитниците на Тръмп твърдят, че той блъфира, за да притисне Европа да харчи повече за отбрана. Но бивши американски служители, които са работили в тясно сътрудничество с Тръмп за НАТО по време на неговия мандат, са убедени, че той ще се оттегли от алианса, ако бъде преизбран.

"Тръмп силно се възмущава от по-умерените съветници, които са го държали под контрол по време на първия му мандат. Ако стигне до Белия дом през 2025 г., задръжките ще бъдат премахнати".

Конгресът на САЩ също е загрижен. Наскоро прие законодателство, което забранява на президент да се оттегли от НАТО, освен ако Конгресът не одобри това с две трети от гласовете в Сената или акт на двете камари на Конгреса. Но Тръмп може да заобиколи тази забрана. Той вече изрази съмнения относно желанието си да спази член 5 на клаузата за взаимна отбрана на НАТО. Чрез спиране на финансиране, отзоваване на американски войски и командири от Европа и блокиране на важни решения в Северноатлантическия съвет (висшият съвещателен орган на НАТО), Тръмп може драматично да отслаби алианса, без официално да го напусне. Дори и да не оттегли напълно американската подкрепа, сегашната позиция на Тръмп относно НАТО и незаинтересоваността му да подкрепя Украйна, ако бъдат приети като национална политика, ще разбият европейското доверие в американското лидерство и военната решителност.

Според журналисти, ако Тръмп бъде преизбран и продължи да упражнява антинатовските си инстинкти, първата жертва ще бъде Украйна. Тръмп се противопоставя на допълнителна военна помощ за Киев и продължава да глези руския президент Владимир Путин. Освен това, ако САЩ отслабят или прекратят отбранителните си ангажименти към Европа, европейските страни ще се почувстват по-уязвими и може да изпращат все по-малко военна помощ на Украйна.

"С драстични съкращения на помощта Киев може да бъде принуден да договори неблагоприятно споразумение с Москва, което ще остави Украйна като малка държава, военно и икономически уязвима за Русия. Ако отбраната на Украйна се срине напълно, брутални репресии и насилствена русификация очакват около 38 милиона души", пише Foreign Affairs.

Без американска помощ НАТО ще загуби голяма част от военното си предимство над Русия. Европейската отбранителна индустрия остава силно фрагментирана и развитието на необходимия отбранителен капацитет, за да се компенсира загубата на американска подкрепа, може да отнеме остатъка от това десетилетие.

Щетите няма да бъдат ограничени до Европа.

Ако Тръмп иска да се оттегли от НАТО, за да накаже съюзниците за неадекватните им разходи за отбрана, защо Съединените щати ще поддържат ангажиментите си към своите азиатски съюзници, много от които в момента харчат дори по-малко от страните от НАТО?

Засега отбранителните връзки между Съединените щати и техните съюзници в Азия, като Австралия, Япония и Южна Корея, стават все по-силни пред лицето на китайските провокации. Но липсата на доверие в ангажиментите на САЩ може да накара някои от тези страни да се стремят към ядрени оръжия, за да компенсират ядрените предимства на Китай и Северна Корея, подкопавайки крехката стабилност, която преобладаваше в региона от десетилетия.