Украйнските власи обявиха днес (13 май), че са осуетили серия от руски диверсии, замислени като бомбени атентати, насочени срещу търговски центрове и кафене в столицата Киев, както и индустриален завод в западния град Лвов, предава Reuters.

"Двама руски военни агенти са арестувани по подозрение, че са замесени в предполагаем заговор и са иззети 19 взривни устройства, съобщи украинската прокуратура в приложението Telegram.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е съобщила, че четирите бомби е трябвало да бъдат взривени в столицата на 9 май, деня, в който Русия празнува Деня на победата над нацистка Германия през 1945 г.

"Според плана на руските специални служби експлозивите трябваше да бъдат задействани в супермаркетите в час пик, за да нанесат максимални щети на мирното население", се посочва в съобщението на СБУ.

Според информация на СБУ взривни устройства в кутии за чай е трябвало да бъдат поставени в търговски центрове в Киев, а бомба е трябвало да бъде поставена в кола близо до оживено кафене.

Атаката срещу специализирана промишлена компания в Лвов е трябвало да бъде извършена миналия февруари, според изявление на СБУ.

Русия не е коментирала въпроса.