Телескопът Хъбъл е заснел групата галактики Arp 72, която включва две взаимодействащи си галактики. Снимката е публикувана на сайта на Европейската космическа агенция.

Изображението показва голямата спирална галактика NGC 5996 и нейния по-малък спътник NGC 5994, който се намира в долния ляв ъгъл.

Според агенцията NGC 5996 е приблизително със същия размер като галактиката "Млечен път".

Астрономите отбелязват, че взаимодействието на галактиката със спътника може да е причина за изкривяването на спиралната форма на NGC 5996 и изтеглянето ѝ по посока на NGC 5994.

Тази връзка вече е довела до образуването на дълга и течна "опашка" от звезди и газ в спиралната галактика, което е често срещано явление при сближаването на две галактики, посочват учените.

"Опашката" на спиралната галактика се вижда в горния десен ъгъл на изображението от телескопа.

Отбелязва се, че сателитните галактики са галактики, които обикалят около друга галактика.

Ядрата на спиралната галактика и на спътника са на разстояние около 67 хил. светлинни години едно от друго, а разстоянието между галактиките в най-близките им точки е по-малко от 40 хил. светлинни години, твърдят специалистите.

Двете галактики се намират на разстояние около 160 милиона светлинни години от нашата планета.

За сравнение, разстоянието между "Млечния път" и най-близката му независима галактическа съседка "Андромеда" е около 2,5 милиона светлинни години.