Притежаваният от Кремъл енергиен крал "Газпром", някога най-печелившата руска компания, може да се изправи пред дълъг период на лоши резултати, тъй като се бори да запълни празнината от загубените продажби на газ в Европа с вътрешния си пазар и китайския износ, пише Reuters.

Компанията наскоро обяви годишна нетна загуба от 7 млрд. долара, първата от 1999 г. насам, след рязък спад в търговията с Европа.

Проблемите на "Газпром" отразяват дълбокото въздействие на европейските санкции върху руската газова промишленост, както и ограниченията на нарастващото партньорство на Москва с Китай.

Въздействието на международните санкции върху износа на петрол е по-лесно за Москва, тъй като тя успява да пренасочи износа на петрол по море към други купувачи.

"Газпром" разчиташе на Европа като на най-големия си пазар за продажби до 2022 г., когато конфликтът на Русия с Украйна накара ЕС да намали вноса на газ на "Газпром".

По данни на "Газпром" и изчисления на Reuters през 2022 г. Русия е доставила общо около 63,8 милиарда кубически метра (млрд. куб. м) газ за Европа по различни маршрути. Обемът е намалял още повече - с 55,6 %, до 28,3 млрд. куб. м през миналата година.

Това е в сравнение с пика от 200,8 млрд. куб. м, които Газпром изпомпва през 2018 г. за ЕС и други държави, като Турция.

Мистериозните взривове в подводните газопроводи "Северен поток" от Русия до Германия през септември 2022 г. също значително подкопаха руската търговия с газ с Европа.

Русия се обърна към Китай, стремейки се да увеличи продажбите си на газ по тръбопроводи до 100 млрд. куб. м годишно до 2030 г. В края на 2019 г. "Газпром" започна доставки на тръбопроводен газ за Китай през "Силата на Сибир".

Русия планира да достигне годишния капацитет на "Силата на Сибир" от 38 млрд. куб. м до края на тази година, а Москва и Пекин се договориха през 2022 г. и за износ на 10 млрд. куб. м от тихоокеанския остров Сахалин.

Най-голямата надежда на Русия е тръбопроводът "Силата на Сибир 2" през Монголия, който е планиран да изнася 50 млрд. куб. м годишно. Но той се натъкна на някои подводни камъни поради липсата на споразумение за ценообразуването и други въпроси.