Има планове за изграждане на железопътна линия на Луната, която ще свързва различни лунни бази. Железопътната мрежа може да бъде реализирана в рамките на следващото десетилетие, след като правителствена агенция на САЩ одобри концепцията за развитие, съобщава The Independent.

Агенцията за перспективни проекти в областта на отбраната (DARPA) ще помогне за финансирането на проекта, предложен миналата година от аерокосмическата компания Northrop Grumman. Това е част от по-големия 10-годишен план за развитие на лунната инфраструктура на DARPA“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че целта на плана е да подкрепи бъдещата "лунна икономика", която се очаква да се оформи, когато световните космически агенции вземат решение за присъствието си на Луната.

Според изданието и Китай, и САЩ вече имат програми за създаване на лунни бази преди края на десетилетието, а мисията на НАСА Artemis се очаква да бъде първата, която ще "върне“ хора на Луната.

Предполага се, че лунната железопътна мрежа ще може да транспортира хора, различни доставки и ресурси за търговски предприятия, които ще бъдат създадени на Луната.

"Това ще развие космическата икономика за Съединените щати и международните партньори“, казват от Northrop Grumman в изявление.

След като беше избран да проучи осъществимостта на лунна архитектура (LunA-10), Northrop Grumman сега ще работи за прототип на напълно работеща лунна железопътна система.

Фирмата също така ще проучи различни начини за изграждане, експлоатация и ремонт на влакова мрежа на Луната, което вероятно ще включва разработване на роботи, способни да изпълняват ключови задачи.Програмният мениджър на DARPA Майкъл Наяк заяви, че ще има "голяма промяна на парадигмата" в лунната икономика през следващото десетилетие“, пише The Independent.