Полицията в Тбилиси задържа един от организаторите, гражданин на Молдова, на митинг срещу закона за чуждестранните агенти, съобщи телевизионната компания "Имеди".

"По време на сблъсъка близо до парламента служителите на реда задържаха молдовски гражданин на име Адамия, който е един от организаторите на митинга, с цел провокация. Той обиди полицаите, след което премина към физическа саморазправа и използва. газ срещу служители на реда", се посочва в материала.

Междувременно Правната комисия на парламента на Грузия подкрепи изготвянето на нашумелия закон "За прозрачността на чуждестранното влияние", докато протестът се събра пред парламента, съобщи "Новости-Грузия".

Комисията по правни въпроси подкрепи за гласуване в зала на окончателно трето четене проекта "За прозрачността на чуждото влияние", който се нарича закон за "чуждите агенти“ или "руския закон“.

Процедурата отне около минута, в нея участваха няколко депутати от парламентарното мнозинство. 

В Тбилиси се проведе пореден протест срещу закона за чуждестранните агенти.

През март 2023 г. законопроектът за чуждестранните агенти беше изтеглен от парламента поради масови протести. В началото на април управляващата партия на Грузия обяви намерението си да го вкара отново в парламента .

Законопроектът беше приет на първо четене на 17 април. За приемането гласуваха 83-ма депутати, нямаше гласували "против". Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че ще наложи вето на законопроекта. След това грузинският премиер Иракли Кобахидзе нарече Зурабишвили "агент на чуждо влияние". Тогава протестиращите пред сградата на грузинския парламент в Тбилиси дадоха на властите един час да оттеглят законопроекта.

На 20 април ръководителят на управляващата партия "Грузинска мечта" Иракли Гарибашвили заяви, че законът за "чуждестранните агенти" ще бъде преразгледан, ако ЕС реши да приеме републиката в блока. В този случай законът може да бъде "отменен, преработен или приет нов".