Руските войски успяха да се възползват от основната слабост на Въоръжените сили на Украйна и с офанзивата си в Харков ги затрудняват в защитата на 1000-километровия фронт, пише The New York Times.

В неделя (12 май) руските войски продължиха да напредват в района на Харков, като превзеха редица малки населени места по границата и принудиха украинските войски да отстъпят от някои позиции.

Украинските войски, които отстъпват на руската армия по брой и въоръжение, вече не са в състояние да защитят 1000-километровия фронт, който минава от южната част на Харков до Херсон. И според военни експерти, откривайки нов фронт северно от Харков, руската армия се стреми да разтегне допълнително украинските линии и да улесни пробива в определени райони.

"Руснаците, подобно на много анализатори, разбраха, че основният недостатък, от който Украйна страда в момента, е човешкият ресурс. Разтягайки фронтовата линия, вие увеличавате шансовете за пробив", е заявил Франц-Стефан Гади, военен анализатор от Виена.

Според военни анализатори непосредствената цел на новата руска офанзива е да принуди украинската армия да изтегли войските, които са крайно необходими южно от Харков, особено в района на град Часов Яр. Руските войски щурмуват този град от няколко седмици. И в случай на превземането му няколко града, които са от решаващо значение за логистиката на украинските войски на източния фронт, ще се окажат на огневата линия на Москва.

Военните анализатори също смятат, че руснаците не само се опитват да отвлекат малкото на брой украински войници от боевете в Източна Украйна, но също така се опитват да създадат буферна зона по границата, за да затруднят украинските войски да обстрелват руска територия с артилерия. "Те може също да се опитат да се приближат достатъчно близо до Харков, за да го обстрелват и да посеят паника, както направиха в първите дни на войната през 2022 г.", посочват анализатори.