Спускаемият апарат на Луната, наречен "Одисей", е "здрав", но почива настрани ден след безпроблемното си кацане като първия частен космически кораб, достигнал лунната повърхност, и първият от САЩ от 1972 г. насам, съобщи в петък компанията, която стои зад апарата, предаде Reuters.

Базираната в Хюстън компания Intuitive Machines също така разкри, че човешка грешка е довела до повреда на лазерните далекомери на космическия кораб.

Въпреки че в четвъртък "Одисей" излезе на повърхността непокътнат, анализът на данните, извършен от бордовите инженери, показа, че шесткракият апарат очевидно се е препънал в собствените си крака, когато е наближил края на последното си спускане, заявиха представители на компанията на брифинг на следващия ден.

Смята се, че космическият апарат е закачил едно от стъпалата си за кацане на неравната лунна повърхност и се е преобърнал, като е спрял настрани, подпрян на скала в единия си край, заяви изпълнителният директор Стивън Алтъмус, чиято компания е построила и управлявала спускаемия апарат.

Все пак всички индикации сочат, че "Одисей" "е стабилен близо до или на предвиденото място за кацане", близо до кратера, наречен Малаперт А, в района на южния полюс на Луната, съобщи Алтемус пред репортери.

"Имаме комуникация със спускаемия апарат" и операторите на контролната мисия изпращат команди към апарата, уточни Алтемус, като добави, че работят за получаване на първите фотоизображения от лунната повърхност от мястото на кацане.