Пред сградата на грузинския парламент в Тбилиси започват да се събират протестиращи за поредния митинг срещу закона за чуждестранните агенти, съобщава "Новости-Грузия".

Във вторник грузинският парламент планира да приеме законопроекта на трето окончателно четене.

По-рано грузинското министерство на вътрешните работи съобщи, че по време на протеста в понеделник са били задържани 20 души, включително един руски гражданин и двама американци.

Парламентът на Грузия прие на първо и второ четене законопроекта за чуждестранните агенти. Във връзка с това в Тбилиси се провеждат ежедневни протестни митинги. През април тази година управляващата партия "Грузинска мечта" официално отново внесе в парламента законопроекта за чуждестранните агенти. В законопроекта, озаглавен "За прозрачността на чуждестранното влияние", вместо термина "агент на чуждестранно влияние" се използва терминът "организация, преследваща интересите на чужда сила", останалата част от съдържанието на законопроекта остава същата.

Законопроектът предвижда регистрация на юридически лица с нестопанска цел и медии, чиито приходи над 20% са от чужбина. Според проекта всеки, смятан за лице или "организация, защитаваща интересите на чужди сили", трябва да бъде регистриран в държавен регистър. По време на регистрацията ще е необходимо да се отразят получените доходи, както и да се попълни декларация. Отказът от регистрация или попълване на декларация ще се наказва с глоба от 25 хиляди лари (около 9,5 хиляди долара).