В събота Доналд Тръмп заяви на митинг в Охайо, че президентските избори през ноември ще бъдат "най-важната дата" в историята на САЩ, като определи кампанията си за Белия дом като повратен момент за страната, пише France 24.

Дни след като си осигури позицията на предполагаем кандидат на републиканците, бившият президент също така предупреди за "кървава баня", ако не бъде избран - въпреки че не стана ясно какво има предвид, като забележката дойде по средата на коментарите за заплахите за автомобилната индустрия в САЩ.

"Датата - запомнете това, 5 ноември - вярвам, че това ще бъде най-важната дата в историята на нашата страна", заявява 77-годишният американец пред присъстващите на митинга във Вандалия, Охайо, повтаряйки добре познатите критики, че неговият съперник, президентът Джо Байдън, е "най-лошият" президент.

Критикувайки плановете на Китай да произвежда автомобили в Мексико и да ги продава на американците, той заявява: "Ще наложим 100-процентно мито на всяка една кола, която преминава през линията, и няма да можете да продавате тези коли, ако бъда избран."

"Сега, ако не бъда избран, това ще бъде кървава баня за цялата - това ще бъде най-малкото, това ще бъде кървава баня за страната. Това ще е най-малкото. Но те няма да продават тези коли."

Тъй като коментарът на Тръмп набра популярност в социалните мрежи, кампанията на Байдън публикува изявление, в което нарече републиканеца "губещ" на изборите през 2020 г., който след това "удвоява заплахите си за политическо насилие".

"Той иска още един 6 януари, но американският народ ще му нанесе още едно изборно поражение през ноември, защото продължава да отхвърля неговия екстремизъм, привързаността му към насилието и жаждата му за отмъщение", заявяват от кампанията, визирайки атаката срещу Капитолия в САЩ, извършена от поддръжници на Тръмп през 2021 г.

По-късно Байдън говори на вечеря във Вашингтон, където също предупреди за "безпрецедентен момент в историята".

"Свободата е подложена на атака... Лъжите за изборите през 2020 г., заговорът за тяхното преобръщане, прегръщането на въстанието на 6 януари представляват най-голямата заплаха за нашата демокрация от Гражданската война в САЩ насам", заявява той.

"През 2020 г. те се провалиха, но ... заплахата остава."

81-годишният президент, който махна с ръка на опасенията, че е твърде стар за втори мандат, подхрани реториката си с хумор.

"Единият кандидат е твърде стар и психически непригоден, за да бъде президент", коментира той президентската надпревара. "Другият съм аз."

Гранични въпроси

По-рано този месец Тръмп и Байдън получиха по достатъчно делегати, за да спечелят партийните си номинации в президентската надпревара през 2024 г., което почти осигури реванш и постави началото на една от най-дългите предизборни кампании в историята на САЩ.

Сред въпросите, по които Тръмп води кампанията, е мащабна реформа на имиграционната политика, която той нарича "шоу на ужасите" на Байдън, въпреки че предишният президент успешно оказа натиск върху републиканците да блокират законопроект в Конгреса, който включваше най-строгите мерки за сигурност на границите от десетилетия насам.

В събота той отново се позова на границата, като се обърна към малцинствата, които традиционно гласуват за демократите.

Той заяви, че Байдън "многократно е забил нож в гърба на афроамериканските избиратели", като е предоставил разрешителни за работа на "милиони" имигранти, предупреждавайки, че те и латиноамериканците "ще бъдат тези, които ще пострадат най-много".

В продължение на десетилетия Охайо се разглеждаше като щат, който е в основата на битката, въпреки че след победата на Тръмп в Белия дом през 2016 г. тенденцията е по-силно републиканска.

Митингът се проведе ден след като бившият вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс, заяви, че няма да подкрепи стария си шеф за втори мандат в Белия дом.