Процесът по наказателното дело срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за подкупване на порноактрисата Сторми Дейниелс в Ню Йорк започна, съобщава CNN.

Тръмп, който е в съдебната зала, е съден в Манхатън за предполагаемата му роля в схема за тайни пари, за да заглуши предполагаемите си любовници преди изборите през 2016 г. Никой бивш президент на САЩ не е бил изправен пред наказателно преследване. Тръмп се обяви за невинен и отрече аферите.

Бившият президент определи наказателния процекато безпрецедентно политическо преследване и обвини настоящия държавен глава Джо Байдън в участие в него.

"Тази държава се ръководи от некомпетентен човек, който е много ангажиран с това. Това е атака срещу политически опонент. Това е. Така че за мен е чест да съм тук", заяви политикът.

Съдебният процес по първото от четирите наказателни дела срещу бившия държавен глава, който планира отново да се кандидатира за президент от Републиканската партия, започна в Ню Йорк с избор на съдебни заседатели.

Тръмп лично дойде в съда, където започват изслушванията по делото за фалшифициране на бизнес записи при обработка на плащания за укриване на компрометираща информация за него, включително предполагаема връзка с порно актрисата Сторми Даниелс.

Съдия Хуан Мърчан отхвърли искането на Тръмп за отвод на съдията по делото, тъй като политикът използва "поредица от заключения, намеци и неоснователни спекулации“, за да задейства процеса на отвод.

Американските медии смятат този процес за исторически и първи по рода си - бившият президент ще бъде съден по криминални обвинения. Максималното възможно наказание е 136 години затвор. Самият Тръмп обяви, че е невинен и че няма основания за наказателно преследване.

Срещу политика са образувани общо четири наказателни дела, три от които все още не са стигнали до етапа на съдебни заседания.

В Атланта Тръмп беше обвинен, че се опитва да обърне президентските избори през 2020 г. в своя полза. Общо федерално дело за преглед на резултатите от гласуването ще бъде изслушано във Вашингтон. В Маями се разследва друго федерално дело - за изнасяне на секретни материали от Белия дом, укриването им след изтичане на президентските пълномощия, разкриване на държавни тайни и възпрепятстване на разследването.