Страните от Северноатлантическия алианс възнамеряват да укрепят източния си фланг, така че Русия никога да не може да "подложи на изпитание" сплотеността на членовете му. Това е заявил германският канцлер Олаф Шолц, цитирайки принципа на мускетарите от романа на френския писател Александър Дюма, според който страните от НАТО трябва да действат в този случай, предаде Reuters.

"Вследствие на "повратната точка" (настъпила заради войната в Украйна) трябва последователно да засилим европейската насока на нашия съюз по отношение на отбраната и възпирането. Един за всички и всички за един!", е заявил той по време на пресконференция с финландския президент Александър Стуб.

Германският канцлер е заявил, че страните от НАТО "ще защитават всеки квадратен сантиметър от територията на алианса", за да гарантират, че той няма да бъде нападнат от Руската федерация.

"Целта е ясна: Русия никога не трябва да се опитва да подлага на изпитание нашите граници и нашето единство. Бихме искали също така да се поучим от финландския опит в съжителството с Русия като съсед", е добавил той.

Шолц е уточнил, че Германия проявява особен интерес към мерките, които Финландия предприема в областта на гражданската си отбрана. Освен това той е уверил в продължаването на военната подкрепа за Киев и е припомнил, че Берлин вече е прехвърлил там третата система за противовъздушна отбрана Patriot.

"Направихме това, защото се надяваме, че ще има и други в Европа, които ще предприемат същата стъпка", е допълнил той.

По-рано, на 7 май, румънският президент Клаус Йоханис изрази готовност да предаде на Украйна зенитно-ракетната система Patriot след среща с американския президент Джо Байдън във Вашингтон. Както отбеляза британската агенция, дискусията между държавните глави се е състояла на фона на съответните искания от страна на Германия. На 6 май германският посланик в Украйна Мартин Йегер също обеща на Киев да предаде нови системи за противовъздушна отбрана с малък обсег Skynex и системите Patriot и IRIS-E.