Войната в Украйна разкри проблеми не само с качеството на оръжията, но и със способността на САЩ да ги произвеждат в необходимите количества, отбелязват в редакцията на американското издание Bussines Insider.

Одобрението на многомилиардна помощ от САЩ даде сила на Украйна, докато се бори с руската инвазия. Украйна обаче не е единствената, която печели от тази сделка. Анализаторите са на мнение, че боевете в Украйна предоставят на САЩ ценна представа за недостатъците на някои от най-важните им оръжия, от заглушители на ракети до дронове и артилерия, пише BI.

Една от областите, в която САЩ разкриха слабостите си, е радиоелектронната война. Руските системи за заглушаване представляват сериозно предизвикателство за западните високоточно управляеми оръжия, включително за ракетите GMLRS и артилерийски снаряди Excalibur.

"Войната показа, че някои американски боеприпаси с прецизно насочване не се представят добре в силно конкурентна среда“, коментира за BI Стейси Петиджън, анализатор по отбраната в Центъра за нова американска сигурност.

В същото време украинските дронове също са податливи на средства за радиоелектронна война, но Украйна е разработила технология за заобикаляне на сигналите за заглушаване и използване на пропуски в руската система за електронна война, отбелязват от редакцията.

Пентагонът се стреми да подобри способността си да разполага безпилотни самолети в подкрепа на войските и унищожаване на вражески дронове, които според военните анализатори ще бъдат повсеместно използвани на бъдещи бойни полета. Въпреки това частите на американската армия в момента разполагат само с няколко по-стари дрона на единица.

"Един от най-големите уроци от този конфликт е, че демократизирането на прецизните ударни оръжия прави бойното поле невероятно смъртоносно“, казва Петиджън.

Войната в Украйна разкри проблеми не само с качеството на оръжията, но и със способността на САЩ да ги произвеждат в количествата, от които Украйна се нуждае.

"Най-големият проблем, който войната в Украйна разкри по отношение на американските оръжия, е, че Пентагонът просто не купува достатъчно боеприпаси за широкомащабен, продължителен конфликт“, обяснява още Петиджън.

Но в същото време войната показа, че много американски оръжейни системи остават много по-добри от тези на техните противници.

"Американските системи за противовъздушна отбрана Patriot защитиха украинските градове от масирани атаки на руски дронове и ракети. И докато някои бяха прихванати, ракетите HIMARS с голям обсег на действие продължават да причиняват опустошителни щети далеч зад руските фронтови линии. Междувременно дронът Switchblade 600 също се е превърнал във важно оръжие за Украйна в борбата срещу руските артилерийски батареи и войски“, пише BI.

Проблемът с американските системи за противовъздушна отбрана обаче е, че ракетите, използвани за сваляне на дронове, са много по-скъпи от техните цели, което създава на американските военни плановици друг проблем, с който да се борят.

"Изстрелването на скъпи ракети срещу евтини дронове и ракети не е стратегия, която ще позволи на САЩ да спечелят тези битки за издръжливост“, добавя експертът.

Основният урок, казва тя, е, че количеството е толкова важно, колкото и качеството.

"Военните на САЩ се нуждаят от повече артилерия, ракети и дронове, отколкото имат в момента, както и от индустриална база, способна да разшири производството на тези критични системи“, обобщава тя.