Превземането на градовете Часов Яр и Волчанск – съответно в Донецка и Харковска област, остават приоритетни цели на руските войски. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Анализаторите отбелязват, че руските сили наскоро са увеличили усилията си за превземането на оперативно важния град Часов Яр, възползвайки се от офанзивите в северната част на Харковска област и Източна Украйна и оказвайки по-голям натиск върху Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Според анализираните данни руските сили не са постигнали забележими тактически успехи в района на Часов Яр след провеждането на ротен механизиран щурм в източните покрайнини на града на 4 април и не са провеждали подобни атаки в района до 17 май.

След нападението на 4 април се наблюдава засилване на руските настъпателни операции близо до Часов Яр, а последните руски механизирани атаки в района вероятно показват общо засилване на усилията им за превземане на града.

Експертите отбелязват, че от оперативна гледна точка превземането на Часов Яр е важно за руските войски, тъй като това би им осигурило изгодни позиции за по-нататъшни настъпателни операции срещу Константиновка и Дружковка - градове, които формират южната част на украинския отбранителен пояс, който е в основата на отбраната на Украйна в Донецка област.

Освен това руснаците в момента дават приоритет на превземането на Волчанск, тъй като това вероятно е една от тактическите цели на първата фаза от оставащите настъпателни операции в северната част на Харковска област.

Руското военно командване вероятно е избрало превземането на Волчанск като една от ключовите тактически цели на първата фаза на настъпателната операция в северната част на Харковска област, тъй като градът е най-голямата населена зона непосредствено на границата, което би осигурило на руските войски с предмостие близо до тила им за подготовка и започване на втората фаза на настъпателната им операция.

Въпреки това, посочват експертите, не е ясно дали втората фаза на руската настъпателна операция в Харковска област ще даде приоритет на оперативната цел на Русия за разширяване на желаната "буферна зона“ по границата, или оперативната цел на Русия ще бъде напредък в рамките на ефективен артилерийски диапазон до Харков и околностите му.

Руските войски могат да предвидят и следващата фаза на настъпателната операция от Волчанск, която има за цел да настъпи към Велики Бурлук, за да създаде заплаха за оперативния тил на украинската групировка, отбраняваща се на Купянското направление.