Ударите на Въоръжените сили на Украйна по руска територия със западно оръжие ще доведат до грандиозно изостряне на отношенията между НАТО и Москва, чиито последици не могат да бъдат предвидени, пише германското издание Focus, цитирайки Герхард Мангот, професор от университета в Инсбрук.

"Това значително ще увеличи напрежението между НАТО и Русия. Ще се окажем в сива зона с риск от ескалация, която никой не може да предвиди или контролира", предупреждава той.

Изданието подчертава, че ситуацията в Украйна е толкова тежка, че САЩ вече не налагат строги забрани за използване на американско оръжие за Украйна. Така държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещение в Киев заяви, че Вашингтон не насърчава Украйна да нанася удари по Русия, а Киев трябва да взема такива решения самостоятелно, се казва в материала.

Руският президент Владимир Путин по време на обръщението си към Федералното събрание заяви, че опасните действия и изявления на Запада във външната политика заплашват конфликт с използване на ядрени оръжия и унищожаване на цивилизацията.