Повишаването на температурите поради изменението на климата ще разшири географията на тропическите болести, включително малария, вирусна треска Денга, трахома и много други. Това предупреждават учени в ново проучване на Световната здравна организация (СЗО) и глобалната медицинска инициатива Reaching the Last Mile.

Повишаването на температурите и променящите се метеорологични условия ще повлияят на разпространението на инфекциозни заболявания, включително т. нар. забравени тропически болести, което ще има значителни последици за здравето на хората и ще създаде допълнителна социална тежест, смятат авторите на изследването.

Една от причините е разширяването на географския обхват на векторите на инфекциите, по-специално на тези, разпространявани от комарите.

"Този ​​важен и навременен преглед разкрива тревожни тенденции и е призив за спешни действия“, подчерта ръководителят на изследването Ибрахим Сосе Фол, директор на Глобалната програма на СЗО за неинфекциозни болести. "Предаването на малария вероятно ще се измести както към полюсите, така и към по-високи височини. И комарите, които пренасят Денга и Чикунгуня, също се очаква да продължат да разширяват обхвата си. Ако искаме да защитим и надградим трудно спечелените победи от последните две десетилетия, сега е моментът да се мобилизираме“, призова той.

Според Даниел Нгамие, директор на глобалната програма за малария на СЗО, ефектите от изменението на климата ще засегнат най-вече най-бедните слоеве от населението, които нямат достъп до лечение.

Изследователите анализираха публикации между януари 2010 година и октомври 2023 година, заключавайки, че "действителното и потенциалното въздействие на предизвиканото от човека изменение на климата върху маларията и незаразните болести все още е слабо разбрано“.

Понятието "забравени тропически болести“ обединява група от заболявания, причинени от различни патогени, включително вируси, бактерии, паразити, гъбички и токсини. Те включват болестта на Шагас, Денга, Чикунгуня, проказа, бяс, хелминтиаза, предавана от почвата, ухапвания от змии, трахома и млечница. Според оценки на СЗО повече от един милиард души в света страдат от тях.