Киев подписа споразумения за сигурност с няколко западни съюзници тази седмица с предпазлив оптимизъм. Не е ясно дали те ще променят фундаментално хода на войната или ще издържат и след предстоящите избори в САЩ, пише The New York Times.

Неотдавнашните ангажименти на страните партньори са поети твърде късно, за да помогнат на Украйна да избегне загубата на позиции на фронта през последните месеци и унищожаването на украинските електроцентрали. 

Украинските власти приеха с ентусиазъм споразумението за сигурност със Съединените щати, подписано преди ден на срещата на Г-7. То обаче не съдържа конкретни гаранции от САЩ, а само ангажимент Белият дом да работи с Конгреса за отпускане на военна помощ за Украйна, което може да бъде проблем, като се имат предвид закъсненията при отпускането на последния пакет от такава помощ.

Нещо повече, новото споразумение може да бъде прекратено от всяка страна, което означава, че Доналд Тръмп, който многократно е изразявал противопоставяне на продължаващата подкрепа за Украйна, може да се откаже от споразумението, ако победи Джо Байдън на изборите през ноември.

Обикновените украинци не виждат конкретна полза от споразумението за сигурност със САЩ и други страни.

"Не е ясно какво точно ще ни дадат споразуменията за сигурност, когато влязат в сила, или е просто комуникация. Като цяло какво означават те? Какво предоставят? Никой не разбира", е заявил жител на Киев пред вестника.