Тъй като Русия и Украйна са блокирани в третата си година на тотална война, няма ясен път към победа и за двете страни. Няма и незабавни перспективи за прекратяване на огъня и евентуален мирен план, тъй като всяка от страните се придържа към непримирими позиции. The New York Times публикува проект на неизпълненото украинско-руско споразумение, което е подготвено за подписване през април 2022 г. 

Документите, прегледани от The New York, ясно показват моментите на несъгласие, които трябва да бъдат преодолени.

Документите са резултат от преговорите, които се проведоха в седмиците след началото на войната, от февруари до април 2022 г. Това е единственият случай, в който украински и руски офицери са участвали в преки мирни преговори.

Преговорите се провалиха, тъй като всяка от страните се окопа на бойното поле, но не и преди преговарящите да изготвят няколко проекта на договор, който трябваше да гарантира бъдещата безопасност на Украйна, като същевременно изпълни няколко от призивите на президента Владимир В. Путин.

В момента, дори и с многобройни хиляди жертви и ранени, Москва и Киев изглеждат по-далеч от мира, отколкото в който и да е друг момент след пълномащабното нахлуване.

В петък (14 юни) Путин заяви, че Русия ще се съобрази с прекратяване на огъня, при условие че Украйна предаде 4 области, които Кремъл обяви за част от Русия, и се откаже от стремежите си към НАТО. По същество това е изискване за капитулация, което украинските власти незабавно осъдиха.

Сегашните искания на Украйна - изтегляне на всички руски сили от украинска територия - изглеждат нереалистични, като се има предвид очевидната решимост на Владимир Путин и настоящите предимства на неговата армия. Това включва Кримския полуостров, който Путин анексира през 2014 г. в бърза операция, която той смята за основна за своето наследство.

Въпреки това в някакъв неопределен момент в бъдещето всяка от страните може да се върне отново на масата за преговори - ситуация, която се очаква да бъде спомената, докато Украйна събира десетки държави, макар и без Русия, за мирна конвенция в Швейцария. Ако и когато Украйна и Русия възобновят преките преговори, проблемите, повдигнати в документите, изготвени в началото на войната, заедно с положението на окупираните украински територии и бъдещите гаранции за сигурността на Украйна, ще останат свързани.

Първоначално Русия се нуждае от Украйна, за да признае Крим за част от Русия.

"Украйна признава Република Крим и град Севастопол за неразделна част (теми) от Руската федерация и в тази връзка ще направи пълни промени в националните закони."

До 15 април всяка от страните се съгласява да изключи Крим от договора си - оставяйки го под руска окупация, но без Украйна да го признае. "Член 2, параграф 1 и членове 4, 5 и 11 от настоящия договор не се прилагат по отношение на Крим и Севастопол."

Проучването на документите показва, че двете страни са се сблъскали по въпроси, свързани с обхвата на оръжията, условията на потенциалното членство на Украйна в Европейския съюз и конкретни украински правни насоки относно езика и традициите, които Русия е искала да бъдат отменени. Преговарящите от страна на Украйна предлагат да се откажат от членство в НАТО и да приемат руската окупация на части от територията си. Те обаче отказват да признаят руския суверенитет върху тях.

Украйна предлага да не става член на НАТО или на други съюзи

"Украйна да не участва в никакви военноморски съюзи, да не разполага международни военноморски бази и контингенти..."

Русия иска от Украйна да направи руския език официален.

"В рамките на 30 (тридесет) дни след подписването на настоящия договор Украйна ще премахне всички ограничения за използване на руския език в което и да е пространство в съответствие с приложение 2."

Русия, изненадана от ожесточената съпротива, която Украйна оказа, изглежда е отворена за такова споразумение, но в крайна сметка се отказа от ключовата му част: асоциация, задължаваща различни държави да се върнат в защита на Украйна, ако тя бъде отново нападната.

По онова време за тези мирни преговори не се знаеше почти нищо, а това, което изтече през двете години след това, беше вкарано във военни изказвания от всички страни. Путин твърди, че Западът е оказал натиск върху Украйна, за да отхвърли мирното споразумение, украинското министерство на външните работи заявява, че "ако Русия се е нуждаела от мир през 2022 г., защо е нападнала Украйна на първо място?"

New York Times публикува пълния текст на получените документи. Това са проекти на договори от 17 март и 15 април 2022 г., показващи конкуриращите се предложения на двете страни и факторите за уреждане, както и лично "комюнике" от личните разговори в Истанбул на 29 март, което обобщава предложената сделка.

Документите са предоставени от украински, руски и европейски източници и са потвърдени като автентични от лица, участвали в преговорите, както и от други лица.

Основни точки на договора

1. Статут на Крим

Страните се споразумяват да изключат Крим от договора, като го оставят под руска окупация, но без да бъде признат от Украйна. Статутът на Крим следва да бъде определен в рамките на 10 или 15 години, като Украйна обещава да не се опитва да си върне полуострова със сила.

2. Украйна трябва да признае независимостта на "Л/ДНР"

"Украйна признава независимостта на Донецката народна република и Луганската народна република в административните граници на бившите Донецка и Луганска област на Украйна и във връзка с това прави цялостни промени в националното законодателство."

3. Украйна става неутрална държава.

Украйна не трябва да се присъединява към военни съюзи или да разполага военни бази и контингенти. В същото време страната може да се присъедини към ЕС.

"Страните по настоящия д news pic 2
©
оговор споделят разбирането, че статутът на Украйна като постоянно неутрална държава, при спазване на разпоредбите на настоящия договор, е съвместим с възможното членство на Украйна в Европейския съюз."

4. Защитни мерки за Украйна

Украйна иска нейните съюзници по договора да бъдат задължени да се намесят в случай на повторно нападение, като "...затворят въздушното пространство над Украйна, предоставят необходимите оръжия и използват въоръжени сили за възстановяване и след това поддържане на сигурността на Украйна като постоянно неутрална държава".

Възможни държави-гаранти са Великобритания, Китай, Русия, САЩ, Франция, Турция, Германия, Канада, Италия, Полша и Израел.

По отношение на гаранциите обаче съществуват сериозни различия в мненията.

Русия включва клауза, която налага всички държави-гаранти, включително Русия, да одобрят ответни мерки в случай на нападение срещу Украйна.

"Държавите-гаранти и Украйна се съгласяват, че в случай на въоръжено нападение срещу Украйна всяка от държавите-гаранти ... въз основа на решение, съгласувано с всички държави-гаранти, ще предостави... помощ на Украйна като постоянно неутрална държава, която е обект на нападение..."

На практика Москва би могла отново да нападне Украйна и след това да наложи вето на всяка военна намеса от името на Украйна.

5. Русия изисква от Украйна да направи руския език официален.

"В срок от тридесет (30) дни след подписването на настоящия договор Украйна ще премахне всички ограничения върху използването на руския език във всяка област в съответствие с приложение 2."

6. Русия също така изискwа отмяна на санкциите

"Украйна отменя и не налага повече и публично призовава всички държави и международни организации да отменят и да не налагат повече всички санкции и ограничителни мерки, наложени от 2014 г. насам срещу Руската федерация."

7. Денацификация на Украйна

Украйна се присъедини към осъждането на нацизма във всичките му проявления и се ангажира да отмени редица закони и разпоредби (особено по отношение на ролята на ОУН-УПА и статута на техните ветерани).

"Забрани, с въвеждане на наказателна отговорност, възхваляването и пропагандирането под каквато и да е форма на нацизма и неонацизма, нацисткото движение и свързаните с него организации, включително провеждането на публични демонстрации и шествия, издигането на паметници и мемориали, даването на имена на топоними, по-специално на улици, населени места и други географски обекти."

8. Ограничения върху броя на личния състав и оборудването на ВСУ

Отбелязва се, че Украйна е била готова да приеме тези ограничения, но не са били приети ограничения за броя на войските. Числеността достига до 100 000 военнослужещи, 147 минохвъргачки и 10 бойни хеликоптера. Обхватът на украинските ракети трябва да бъде ограничен - само 40 километра.