Няколко пожара са избухнали в Централна и Северна Гърция на фона на първата за сезона гореща вълна в страната, като жителите на няколко градове и села са получили предупреждения от спешния номер 112 за евакуация или готовност да бъде извършена такава,  съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Към настоящия момент противопожарните служби се борят с горските пожари в Пела и Килкис в Северна Гърция, и в Агринио, Лариса и Ливадия в Централна Гърция.

Горски пожар е пламнал района на Агиос Томас в Лариса по-рано през деня. Според противопожарната служба огънят е в близост до градска зона, в резултат на което е изпратено съобщение от 112 до жителите да евакуират района. Около 30 пожарникари с 12 автомобила и хеликоптер работят на място, а въздушната подкрепа се осигурява от два самолета.

В Пела бушува горски пожар в каньон. На място работят 28 пожарникари с 10 автомобила и два самолета.

В същото време в местността Херсо на Кукуш горски пожар изгаря ниска растителност. Около 34 пожарникари с 16 автомобила и два самолета работят на място.

Горски пожар бушува и в района на Кайнургио в Агринио.

Горски пожар бушува и в района на Аконтио в Ливадия. На място са изпратени около 30 пожарникари с 18 автомобила. Освен това два хеликоптера и два самолета осигуряват подкрепа от въздуха.