Съединените щати могат да пострадат сериозно заради земетресение с магнитуд 9.0 и 30-метрово цунами, което ги заплашва, пише Daily Mail, позовавайки се на изследване на учени.

"Подводна разломна линия по западното крайбрежие на САЩ може да предизвика мегаземетресение – дори по-разрушително от очакваното "Голямото разтърсване“ в Калифорния“, се казва в публикацията.

Отбелязва се, че разломът в този регион не представлява една непрекъсната ивица, както повечето други, а е разделен на четири сегмента. Това откритие обещава гигантска катастрофа, тъй като тектоничните плочи могат да се "блъскат“ една в друга, увеличавайки налягането с риск от мощно земетресение с магнитуд девет.

Според учените подобен катаклизъм може да предизвика цунами с височина до 30 метра или повече, както и да отнеме живота на повече от 10 000 души. Властите очакват, че след такова бедствие ще има голям брой допълнителни смъртни случаи, дължащи се на болести от трупове, замърсена вода и химически разливи от търговски, индустриални и битови източници.