Русия е разположила в Крим своя С-500 - "експериментално" оръжие, което никога досега не е използвала, пише Business Insider, като се позовава на ръководителя на Главното разузнавателни управление към Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ) Кирило Буданов.

Разполагането на "експерименталната система" е на фона на украинския лов за руска противовъздушна отбрана в Крим.

"Русия е разположила в Крим своята унифицирана система за противовъздушна отбрана С-500, тъй като Украйна засилва атаките си срещу окупирания полуостров", е заявил Буданов.

Усъвършенстваната система С-500, която Буданов определи като "експериментална", никога досега не е била използвана в бойни действия.

Русия разполага системите за защита на Кримския мост, както и за укрепване на руската мрежа за противовъздушна отбрана на полуострова. Мостът е едновременно опростен маршрут за достигане на руските войски до района и символ на руския контрол над полуострова.

Той многократно е бил обект на нападения от украински безпилотни самолети и ракети. Руските съоръжения за противовъздушна отбрана също са били обект на украински атаки, особено през последните седмици.

С-500, наречена "Прометей", е мобилна система за противовъздушна отбрана, предназначена за прехващане на балистични ракети и други оръжия с голям обсег. Системата е "по същество модернизирана версия на С-300".

Системата С-500 е тествана няколко пъти, но никога досега не е участвала в бойни действия. Русия твърди, че е в състояние да прехваща всички оръжия, включително хиперзвуковите ракети, които са изключително бързи и летят по непредсказуеми маршрути на малки височини, но тази способност остава неясна.

Проблемното разработване и производство на С-500 - от началото на проекта през 2010 г. до сериозните забавяния през следващото десетилетие - постави под въпрос неговата жизнеспособност като система. През 2021 г. комплексът е въведен на въоръжение в руската армия, но в ограничено състояние, което не отговаря на изискванията.

През април 2024 г. тогавашният руски министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че той ще работи в един от двата варианта: противоракетна и противовъздушна отбрана.

Новата роля на С-500 в защитата на Кримския мост и укрепването на руските способности за противовъздушна отбрана в Крим идва в момент, когато Украйна нанася удари по полуострова, за да направи района неизползваем за руската армия.