Командирът на бригадата на Националната гвардия на Украйна "Азов" полковник Денис Прокопенко благодари на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която отмени забраната за доставка на оръжия за подразделението, предава Украинская правда.

"Искам да поздравя всички бойци от 12-а бригада специални сили "Азов" и целия цивилизован свят с победата над руската пропаганда", заявява Прокопенко във видео обращение.

"В "Азов" знаят, че колкото и трудна да изглежда ситуацията, винаги има решение. Въпросът е само в усилията, които сте готови да положите, за да я преодолеете, в съгласуваността на работата и професионализма на екипа", посочва още той.

"Това са качествата, които военнослужещите в "Азов" демонстрират на фронтовата линия всеки ден. Те се оказаха ключови и в системната работа на нашето подразделение за деблокиране на прехвърлянето на оръжия и обучение от Съединените американски щати към "Азов". Предизвиканата от руската пропаганда забрана, която беше в сила от 2017 г., беше преодоляна", подчертава Прокопенко.

"Благодарен съм на Съединените американски щати за внимателното разглеждане на този въпрос и за правилното решение, което ще укрепи качествено нашето подразделение, а с него и всички сили за отбрана и сигурност на Украйна", посочва командирът на "Азов".

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разреши предаването на американско оръжие на войници от 12-та бригада със специално назначение "Азов".

Съответното решение е взето след проверка на Държавния департамент. През 2017 г. САЩ наложиха забрана върху въоръжаването на "Азов" на фона на "загрижеността във Вашингтон относно произхода на групировката".