На фронта в Украйна продължават позиционните боеве на много направления, но в Донецка област се регистрира настъпление на руските сили в района на Авдеевка край Донецк. В същото време руските сили, провеждат механизирани нападения и губят значително количество бронирана техника. Това се посочва в последния доклад на Института за изследва на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 14 юни руските сили продължават настъпателните действия в северната част на Харковска област, но не са регистрирани потвърдени промени в линията на фронта в този район.

Руски източници твърдят, че руските войски са напреднали с до 100 метра в неопределена част на Волчанск, въпреки че ISW не е наблюдавал визуално потвърждение.

На 13 и 14 юни продължиха сраженията в района на Липци край Глубокое, в рамките на Волчанск, включително край Агрегатния завод и Тихое.

Руският президент Владимир Путин повтори тезата си, че разглежда руските настъпателни операции в Харковска област като част от усилията за създаване на "буферна зона", за защита на руските гранични райони от украински удари.

"В същото време той призна, че руската армия не е изтласкала украинските сили достатъчно далеч от международната граница, за да предотврати удари с далечен обсег по руската територия", се посочва в доклада.

Говорителят на Оперативно-стратегическата групировка войски (ОСГВ) "Хортица“ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Назар Волошин заяви на 14 юни, че руските войски са понесли загуби от около 4000 убити и ранени в Харковска област от 10 май до 10 юни.

На 14 юни руските войски продължават настъплението си по линията Купянск - Сватово - Кременная, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район.

На 13 и 14 юни руските войски продължават настъпателните действия край Синкивка и Петропавловка, край Песчаное, Стелмаховка и Берестивое, край Грековка и Невское.

Руски военен кореспондент твърди, че руските войски улеко са напреднали край Синкевка, но ISW не намира визуално потвърждение.

На 14 юни руските войски продължиха настъплението си в посока Северск, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Руските военни кореспонденти твърдят, че руските войски са напреднали до източните покрайнини на Раздоловка и настъпват по железопътната линия към Вемка.

Друг руски блогър е повторил неотдавнашните твърдения, че руските сили са превзели Белогоровската кариера за тебешир (североизточно от Северск).

На 13 юни Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руските войски са атакували и край Верхнекаменское.

На 14 юни руските войски продължават настъплението си край Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Руски военен кореспондент твърди, че руските сили са се укрепили в западната част на микрорайона "Нови" и сякаш са превзели няколко неуточнени високи сгради в района.

На 13 юни командирът на подразделение на ВСУ, действащо в района на Часов Яр, е заявил, че руските сили настъпват югоизточно от Часов Яр в района на Клещеевка и Андреевка, за да заобиколят украинските сили от юг и да атакуват тила на ВСУ.

Командирът също така е отбелязал, че руските войски от време на време провежда мотощурмове в района и вече не провежда "месни нападения", а по-скоро работи на малки групи пехота, подкрепяни от неуточнени механизирани превозни средства.

Освен това командирът е заявил, че руските войски са увеличили и използването на безпилотни летателни апарати в района.

На 13 и 14 юни руските сили продължиха да настъпват и край Калиновка, в източната част на Часов Яр, и край Ивановское.

Неотдавна руските войски напреднаха северозападно от Авдееовка в подсилена механизирана група с размер на рота.

Геолокационните кадри, публикувани на 14 юни, показват, че руските сили наскоро са напреднали югоизточно от Новоселовка Първа.

Руските и украинските сили заявиха, че по време на механизираното нападение ВСУ са унищожили 8 руски танка и 8 БМП.

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 14 юни, показват, че руските сили наскоро са напреднали леко североизточно от Сокол.

Генералният щаб на ВСУ съобщава, че на 13 и 14 юни руските сили са провеждали интензивни атаки в посока Покровск (Авдеевка).

Руските военни кореспонденти твърдят, че руските войски настъпват и край Новоалександровка, в Новопокровско, северно и западно от Уман, в източния край на Карловка и край Невелско.

Кадри с геолокация, публикувани на 14 юни, показват, че руските сили наскоро са завзели Георгиевка и са напреднали в източната част на Максимилиановка (западно от Донецк) по време на механизирано нападение на намален батальон.

Украински военни източници съобщават, че руските сили са използвали 28 бронирани машини при атаката, а 13 руски бронирани машини са били унищожени.

Кадри с геолокация, публикувани на 14 юни, показват, че руските сили наскоро са постигнали незначителен напредък в центъра на Красногоровка и северозападно от Сладково.

На 13 и 14 юни руските сили също така продължават да напредват югозападно от Донецк в близост до Парасковеевка, Константиновка и Водяное.

На 14 юни руските сили продължават наземните атаки близо до административната граница между Донецка и Запорожка област в района на Старомайорское и Урожайное.

На 13 и 14 юни продължават позиционните военни действия в западната част на Запорожка област край Работино, Вербовое и Малая Токмачка.

На 13 и 14 юни позиционните боеве продължиха и в източната част на Херсонска област, включително край Крини, както и на островите в делтата на река Днепър.

На 13 юни украински източник публикува сателитни снимки, показващи унищожаването на руската система за противовъздушна отбрана С-400 източно от летище Белбек в Крим след украински удари през нощта на 12 юни.

Спътниковите изображения показват, че украинският удар е унищожил радарна станция 92Н6Е, артилерийски влекач БАЗ-6306 и пускова установка 51П6.