Президентът Володимир на Украйна Володимир Зеленски е заявил, че планът за действие, договорен на Срещата на върха за мир, ще бъде предаден на представителите на Руската федерация, за да може на втората Среща на върха за мир да бъде отбелязан реалният край на войната, предава Украинская правда.

"Днес тук няма Русия. Защо? Защото, ако Русия се интересуваше от мира, нямаше да има война. Трябва заедно да решим какво означава справедлив мир за света и как може да бъде постигнат по наистина траен начин. Уставът на ООН е основата за нас. И тогава, когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия, така че на втората среща на върха за мир да можем да отчетем истинския край на войната", е заявил Зеленски в речта си.

Зеленски е отбелязва, че на срещата на върха са присъствали 101 държави и международни организации.

"Успяхме да избегнем едно от най-ужасните неща - разделянето на света на враждуващи блокове. Има представители на Латинска Америка, Африка, Близкия изток, Азия, Тихия океан, Северна Америка, както и религиозни лидери. 101 участници. И никой няма привилегията да решава за друг. Това е истинска многополюстност", е заявил той.