Украинската огнева мощ се подобрява, откакто американските законодатели одобриха така необходимия пакет от военна помощ тази пролет, макар и не достатъчно бързо, за да спре руската офанзива в Източна Украйна, пише Associated Press.

Въпреки че притокът на западни боеприпаси намали очевидния артилерийски недостатък на Киев, силите на Москва все още набират сила по протежение на извиващата се фронтова линия и вероятно ще продължат да го правят през лятото, когато по-сухата земя и по-дългите дни само ще подпомогнат настъплението им.

Украйна все още е в отбранителна позиция в Донецкия регион, което позволява на силите на Москва да нанасят тежки загуби по време на ротациите на украинските войски и ги доближава до ключови украински маршрути за доставки.

Киев се е насочил към стратегията "огъвай, но не чупи", за да спечели време, докато успее да достави повече западни оръжия и боеприпаси на фронта. Според интервюта с висши украински военни лидери, войници и офицери на терен и анализатори, отстъпвайки част от територията, Украйна е в състояние да се бие от по-добре защитени позиции.

Намаляващото предимство на Русия в областта на боеприпасите

Откакто президентът на САЩ Джо Байдън подписа огромния пакет от помощи през април, към фронтовата линия се стичат нови оръжия и боеприпаси. Но на Украйна ще й трябват седмици, ако не и месеци, за да попълни напълно изчерпаните си запаси.

"Натоварването на корабите, които след това трябва да прекосят Атлантическия океан, отнема време", е заявил пред Associated Press Иван Гаврилюк, първи заместник-министър на отбраната на Украйна. "Но ние вече виждаме резултатите. В началото на годината артилерийското предимство на Русия беше 7:1, а сега е намаляло до 5:1."

Гаврилюк е категоричен, че за да неутрализира руската военновъздушна мощ, Украйна се нуждае от поне 130 изтребителя F-16, които той очаква да пристигнат по-късно тази и в началото на следващата година.

"С времето, когато подготвим всичко, ще постигнем предимство в нашето въздушно пространство", е заявил той.