"Украйна не променя позицията си по отношение на визията си за мир . Тя остава непроменена от началото на пълномащабната война". Това е заявил ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак в кулоарите на Срещата на върха, която започна днес, 15 юни, в Швейцария, предава УНИАН.

"Каква е нашата сила? Ние сме много принципни и не променяме позицията си заради вятъра. При президента Володимир Зеленски няма да има споразумения от Минск във формата, в която бяха, Будапеща (Будапещския меморандум от 1994 г.), който не ни даде някакви гаранции", е допълнил той.

Ермак е заявил, че "Украйна ще представи абсолютно ясна позиция на срещата на върха за мира и очаква участниците да се споразумеят за съвместен план, който ще бъде предаден на Русия за преглед в бъдеще".

"Съвместният план на всички цивилизовани и отговорни страни, които уважават нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, съгласуван от тези страни, може да бъде предаден на представителя на Русия на втората среща на върха, където той може да присъства", е обяснил Ермак.