Премиерът на Румъния Марсел Чолаку увери, че правителството му има план Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство със сухопътната граница до края на годината. "Но за да се случи това, националният интерес трябва да надделее над политическата арогантност, защото нищо не може да се гради, когато има хаос и политическите сили се карат помежду си", постави условието премиерът. Марсел Чолаку участва в петък в откриването на новия терминал на летище Тимишоара. 

Припомняме, че в началото на март стана ясно, че австрийският канцлер Канцлер Карл Нехамер остава непоколебим за влизането на Румъния в Шенген по суша, респективно и на България, с която вървят в пакет по пътя за пълното приемане в Шенгенското пространство, а във времето премиерът Марсел Чолаку беше повече от критичен към упорствотото на Нехамер. 

Днес Чолаку увери, че надежда все пак има, има и план. "Преди седмица бях при вас, на строителната площадка на южния пояс на Тимишоара. Днес отново дойдох тук, на тържественото откриване на новия терминал на международното летище Тимишоара. Ясно е, че най-накрая, след повече от 30 години, инвестициите са започнали да вървят в крак с нуждите за развитие на общността", каза Чолаку в петък, цитиран от News.ro. Той изрази увереност, че "Румъния е готова за присъединяване с въздушни и морски граници към Шенгенското пространство". 

"Същото се случва и в много други градове в страната, независимо дали говорим за летищата в Яш, Крайова или Търгу Муреш. Освен това има стотици милиони евро, които ще бъдат инвестирани през следващите години в пристанище Констанца, но също и в другите пристанища, които имаме на река Дунав. Всички тези инвестиции ми дават увереност, че Румъния е готова да се присъедини към Шенгенското пространство със своите въздушни и морски граници. След по-малко от 48 часа румънците, които ще пътуват за Шенген, ще забравят за класическия контрол на летището. Те ще отидат директно на изходите за качване", каза премиерът. 

"Нищо не може да се построи, когато има хаос" 

Марсел Чолаку подчерта още, че след 14 години несправедливост малцина са се надявали, че Румъния някога ще отвори вратата на Шенген. 

"И ето ни, успяхме да имаме "Въздушен Шенген и морски Шенген от 31 март. Това е първа стъпка, която потвърждава, че сме на необратим път. Това е победа за Румъния и за всички, които вярваха в този проект", категоричен бе Чолаку. 

Премиерът увери: "Имаме план до края на годината да имаме пълно присъединяване към Шенген, включително по суша". "За да се случи това обаче, националният интерес трябва да надделее над политическата гордост. Нищо не може да се изгради, когато цари хаос и политическите сили спорят помежду си. Има нужда от стабилност и единен глас около големите държавни проекти, какъвто е Шенген", посочи още Чолаку.