Пилотният проект, с който от март 2023 г. България надгражда процедурите за управление на миграцията, отразява пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген и е пример за добри практики в областта на убежището, връщането на мигранти, охраната на границите и международното сътрудничество. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, призовавайки в най-кратки срокове да станем част от Шенгенското пространство и по суша.

Категоричната си позиция той изрази на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на коeто се проведе изслушване относно изпълняваните от България и Румъния пилотни проекти в сферата на граничната сигурност и миграцията. В рамките на дискусията стана ясно, че отчетеният напредък може да служи като модел за ефективно управление на миграцията в цяла Европа. Той включва ускорени процедури и мерки за цифровизация на системите за обработване на молбите за убежище и за връщане ни мигранти.

В резултат на засиленото сътрудничество с Фронтекс страната ни може да разчита на Постоянен корпус и техническо оборудване за управление на границите, а също и на мобилни оперативни екипи за борба с трансграничната престъпност. Заедно с Европол пък се работи за противодействие на мрежите за контрабанда и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС.

Представяйки резултатите от пилотния проект у нас, директорът на "Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов напомни, че пазим най-тежката сухопътна външна граница на ЕС – българо-турската, а от 2022 г. насам шестима полицаи са загинали при гонки и престрелки заради нелегални мигранти.

"Българските власти полагат огромни усилия да гарантират сигурността на границите и да усъвършенстват процедурите в съответствие с европейското законодателство, което защитава фундаменталните човешки права“, категоричен бе Емил Радев след изслушването на Антон Златанов и Михай-Каталин Некула, държавен секретар във вътрешното министерство на Румъния.

От името на Европейската комисия Оливие Ониди, заместник генерален директор, отговарящ за Шенген и вътрешната сигурност, изтъкна, че съвместно с ЕС България и Румъния изпълняват пилотните проекти по своя инициатива и със силен ангажимент за противодействие на незаконната миграция. Той акцентира върху подкрепата на европейските институции за обучение на граничните полицаи, а Нина Грегори, изпълнителен директор на Агенцията на ЕС в областта на убежището, отбеляза, че България е получила преводачи за комуникацията с мигранти. В отговор на критиките, отправени от Десислава Тодорова от Мрежата за наблюдение на насилието по границите, относно слабости в работата с гражданското общество, директорът на "Гранична полиция“ информира, че през 2023 г. неправителствени организации са извършили над 400 посещения в мигрантски центрове без предварителни уведомления. По думите на главен комисар Златанов миналата година българските граничари са предотвратили около 180 000 опита за незаконно влизане в страната ни.

В сряда ЕП ще гласува Пакта за миграцията и убежището, а след това всяка от държавите членки ще трябва да формулира национален план за изпълнение, който да гарантира по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и стимулиране на дейностите по управление на границите и миграцията в ЕС.