Изненадващи внезапни проверки ще се правят на летищата и който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Пламен Бекирски.

Той уточни, че и сега е необходима декларация, която да докажете съгласието на другия родител: "Което не означава, че ако двама родители се разбират достатъчно добре и просто се разберат – дай сега тоя уикенд ще отидем до Гърция на море или до някъде другаде, хващаме самолета, не е проблем, и се връщаме за уикенда, и другият родител е съгласен, не прави проблеми, не е подал никъде сигнал, никъде жалба, него не го грози такава опасност, ако му бъде направена внезапна проверка. Но ако единият родител е дал устно съгласие и другият родител разчита на него, като нищо след това може да се отметне и да каже, че не е бил дал такова съгласие. Кой може да гарантира срещу едно такова измятане на съгласието? Затова е добре родителите да се подсигурят със съответните декларации, за да избегнат каквито и да е нередности по границите. Пък освен това може да решат да минат и през сухоземна граница или нешенгенска граница, така че според мен значението на тези декларации няма да отпадне".

Адвокатът отбеляза и какви са предимствата на т.нар. специален иск: "Освен че се иска съгласието на другия родител, сега, за по-голяма сигурност, може да се иска забрана, т.е. родителят, който не желае детето му да пътува, може да обясни защо и да иска да бъде забранено на детето му да пътува в чужбина. Това е специален иск. Ако бъде издадено такова съдебно решение и ако дете бъде отвлечено, в ущърб на другия родител или в нарушение на това съдебно решение, евентуалното доказване в едно дело по Хагската конвенция за връщане на детето там, откъдето е било отвлечено, ще бъде много лесно".

На въпрос какво може да направи единият от родителите, ако има някакви опасения за начина на извеждане на детето, поставянето му в риск при евентуално пътуване, адвокатът обясни следното: "Трябва да бъде подадена или жалба до "Гранична полиция“, с която се забранява от единия родител напускането на детето пределите на Република България, или да има съдебно решение, което е със същия смисъл – забрана да пътуване. Едва тогава може родителят, който има намерение да отвлече детето си е тръгнал нанякъде, да има проблеми с властта. А ако бъде проверен, преминавайки границата, от "Гранична полиция“ инцидентно и се окаже без декларация, но се провери в системата и това дете нито се търси, нито по някакъв начин е забранено излизането му, тогава "Гранична полиция“ няма какво да направи, или поне засега няма утвърдена практика".

Пламен Бекирски предположи, че най-вероятно за в бъдеще в зависимост от това, което ще се развие ще има или наредба, или изменение на Семейния кодекс, с което всеки родител да се подсигури срещу евентуална злоупотреба от другия родител: "Аз лично не очаквам по-големи злоупотреби от досегашните.