Историческите първи стъпки на България и Румъния в шенгенската зона са сред най-големите постижения на Европейската комисия за изминалата година. Това се отбелязва в последния доклад на Комисията за реализацията на приоритетите за изминалата година и плановете за следващата, публикуван на официалния уебсайт на институцията.

В частта за "състоянието на Шенген“ на еврозоната се посочват "исторически стъпки за завършване на Шенгенското пространство с България и Румъния, като се започне с премахване на контрола по въздушните и морските граници от 31 март 2024 г. Необходимо е допълнително решение на Съвета за премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници с България и Румъния“.

Сред другите резултати са изредени новата законова рамка за влизането в шенгенското пространство, както и интегрираната система за управление на Шенген чрез създаване на Шенгенски съвет.

Освен това в доклада се посочва, че шенгенското пространство се е превърнало в най-голямата зона за свободно пътуване в света. Гарантирайки гладко и сигурно пътуване за население от почти 450 милиона души, Шенгенското пространство е от съществено значение за конкурентоспособността на Европейския съюз. През 2023 г. Шенген остава силен и остава най-посещаваната дестинация в света. Издадени са над 10 милиона шенгенски визи и повече от половин милиард пътници са посетили Шенгенското пространство, достигайки 92% от нивата преди пандемията през 2019 г. Това значително допринесе за икономиката на ЕС, тъй като туризмът допринася с близо 10% от БВП на ЕС и осигурява работа на около 22,6 милиона души.