Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че с наближаването на изборите ще се вадят все повече скандали от управлението на сглобката. Тя коментира и битката за службите като критикува Николай Денков за вчерашните му думи, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията, предаде БНТ.

Твърденията за нарушения в ДАНС могат да се отразят на влизането на България в Шенген, заяви вицепрезидентът.

"Учудвам се, битката за службите не е от вчера, но когато един министър-председател прави такива тежки обвинения това е изключително опасно. То е опасно преди всичко за нас българите, защото руши и малкото доверие, което имаме в институциите, особено в службите за сигурност. Аз не познавам в собствената си практика и българска, и европейска за толкова време друг политик, който да говори по такъв начин за службите за сигурност. Това се отбелязва от нашите европейски партньори, утре искаме да влезем в Шенген, как на този фон ще кажат да", допълни Илияна Йотова.

Тя каза, че не е запозната с точните причини за разследванията в митниците и оставката на главния секретар на МВР, но може да направи следния коментар:

"Правя една прогноза пред вас оттук нататък - с приближаването на изборите ще се вадят все повече и нови скандални факти от така нареченото коалиционно и некоалиционно управление през последните 9 месеца. Впрочем за някои партии, въпреки предупреждението на президента, предизборната кампания започна още от залите на президентството".

Според Илияна Йотова предлаганото правителство е практическата реализация на промените в Конституцията. "Каквото са поискали депутатите, това са получили", подчерта вицепрезидентът.

"Ако господин Главчев реши да смени някой в този състав, ще трябва да има сериозни аргументи, защото това отново ще бъде белег на все по-задълбочаващата се политическа криза. Очевидно този служебен кабинет, така както е записан с поправките в Конституцията, е едно много голямо недоразумение", каза още Илияна Йотова.