Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви в четвъртък в София, че е предложила на Съвета тази година да определи датата за премахване на вътрешния контрол по сухопътните граници за Румъния и България, съобщава Digi24

Министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон участваха в София в среща с българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, предава Agerpres.

"Това предложение ще бъде обсъдено на следващия Съвет през юни. И знам, че това е приоритет и за белгийското председателство. Искам да ви кажа, че имахме много градивен обмен на мнения, при който и двамата министри Стоянов и Предою говориха за подобренията, направени както в България, така и в Румъния.

Ние също така наблюдаваме чрез различни мисии за установяване на факти и оценки на Комисията, че тези две страни, България и Румъния, всъщност са по-добре подготвени да изпълнят всички изисквания на Шенген, отколкото някои от другите страни членки", каза еврокомисарят.

Илва Йохансон допълни, че и България, и Румъния изпреварват някои от другите страни членки по изпълнение, благодарение на всички усилия, положени по външните граници. 

"Впечатляващо е да се види целият този напредък. И последното нещо, което бих искала да кажа е, че това беше много важен въпрос за Комисията, но и за мен лично - да видя България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство. И аз съм абсолютно убедена и много мотивирана да видя последното решение за премахване на контрола по сухопътните граници по време на моя мандат като еврокомисар", заяви Йохансон.

Предою от своя страна заяви, че и Румъния, и България са готови за премахване на контрола по сухопътните граници.

"Готови сме да го направим. Успешно изпълнихме решението, взето през 2023 г. Предприехме необходимите мерки за осигуряване на нашите граници и европейските граници за борба с незаконната миграция и трансграничната организирана престъпност. И това е вярно, тук сме, за да отпразнуваме важен резултат, постигнат миналата година. Но ние също сме тук, за да организираме усилията си да продължим работата си в полза на нашите граждани през 2024 г., докато завършим този важен европейски проект, който е разширяването на достиженията на правото от Шенген до всички граници за Румъния и България", каза Предою. Той отбеляза, че са обсъдени подробно всички мерки за интегриране на усилията на румънските полицаи по вътрешната граница за борба с организираната престъпност, за борбата с нелегалната миграция.

"Сигурен съм, че заедно с комисар Йохансон и останалите страни-членки на ЕС ще постигнем целите си тази година. Благодаря ви много и нямам търпение да си сътруднича с вас", каза вътршеният министър на Румъния Предою.