Австрийският канцлер Канцлер Карл Нехамер остава непоколебим за Румъния в Шенген, пише румънският вестник "Adevărul".

"Преговорите между Румъния и Австрия за пълно присъединяване към Шенгенското пространство ще продължат". Това е заключението на президента на страната Клаус Йоханис след срещата с канцлера Карл Нехамер в Букурещ. Не беше посочена времева рамка кога може да стане разширяването на зоната за свободно движение. Партията на австрийския канцлер остава против присъединяването на Румъния, респективно и на България, с която вървят в пакет по пътя за влизане в Шенгенското пространство и по суша. 

"В моя разговор с канцлера Карл Нехамер се съгласихме да продължим процеса на пълно присъединяване на Румъния към Шенген, докато постигнем крайната цел. ЕС трябва да бъде единен, силен, проспериращ и това допълнително ще укрепи сигурността на ЕС в полза на всички наши граждани", написа президентът на страната Клаус Йоханис в платформата "X".

Карл Нехамер е в румънската столица за участие в конгреса на Европейската народна партия (ЕНП). Австрийският премиер се очаква в четвъртък следобед в двореца "Виктория" от премиера Марсел Чолаку, който преди време беше повече от критичен към австрийския канцлер.

Европейската народна партия прие единодушно в сряда на конгреса в Букурещ манифеста, който призовава за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство възможно най-скоро, след като управляващата австрийска делегация на Народната партия се отказа да гласува против него.

В приетия от ЕНП манифест се споменава, че има нужда от "пълно присъединяване към Шенген за България и Румъния, чрез премахване възможно най-скоро не само на въздушния и морския контрол, но и на сухопътните граници".

Австрия е единствената страна, която се противопоставя на пълното присъединяването на двете съседни страна към зоната за свободно движение.