Отвличания на деца се наблюдават най-вече при смесени бракове. За подобна тенденция съобщи в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокатът от София Йорданка Бекирска, която е специалист по семейно право.

"Когато майките и бащите имат конфликтни отношения и единият от двамата е българин, най-често това е майката, която взима детето, след като е преценила, че този брак повече няма смисъл да съществува. Взима детето и се връща при корените си, при своите родители заедно с детето. Тя даже няма усещането, че прави нещо неправомерно, а то е неправомерно, подсъдно престъпление и следователно нарушава правата най-вече на детето, после на другия родител, и всъщност тя е в много уязвима позиция", обърна внимание Бекирска.

Адвокат Бекирска добави, че заради рискът, който съществува ще има изненадващи проверки: "Фокусът върху децата ще се засили много, защото рискът е сериозен. Препоръчвам на хората да си носят всички документи, за да могат да удостоверят правото на детето да пътува и да бъде извеждано към съответната държава".

Тя изрази своята болка: "Не сме дорасли за Шенген, защото отново не разбрахме какво означава всъщност тази възможност да пътуваш свободно. Все пак съгласието на едно дете да пътува е от двамата родители – това не е отменено в закона.  Краткосрочните ваканции са позволени, но не и дългосрочните. За мен Шенген е възможност за свободно придвижване. По-голямата част от Европа го прави съвсем спокойно."

Кои са необходимите документи, които трябва да носят със себе си родителите и какво да направим, ако съществува някакъв риск детето ни да бъде отведено? С какви казуси адвокат Йорданка Бекирска вече се е сблъскала, чуйте в прикачения аудиофайл!