Правоприлагащите органи в Германия и няколко страни от Балканския полуостров са разбили "най-голямата международна мрежа от телефонни измамници“, съобщава вестник BILD. Твърди се, че по този начин властите са предотвратили щети на обща стойност 10 милиона евро в повече от 6000 случая. Акцията срещу телефонните измамници е координирана от централата на Европол в Хага.

Томас Щробл, министър на вътрешните работи на германската провинция Баден-Вюртемберг, поясни:"Разследващите органи в Баден-Вюртемберг успешно разкриха вероятно най-голямата измама с кол центрове в Европа“.

Под ръководството на Центъра за борба с киберпрестъпността на провинция Баден-Вюртемберг служители на реда са провели мащабни акции на Балканите и в Ливан на 18 април 2024 година, като са изобличили 12 кол центъра и са арестували 20 души. По същото време са извършени претърсвания в много жилища и търговски обекти. Между другото, открит е действащ кол център в град Нови Пазар (Сърбия). Негови служители са арестувани и разпитвани от сръбската полиция, а документите им са конфискувани.

Разследването е образувано благодарение на внимателен банков служител: през декември 2023 година той предотвратил измама на стойност над 100 000 евро и след това привлякъл вниманието на разследващите към група измамници.

Твърди се, че агентите на кол центъра са продавали финансови продукти, особено биткойни, по телефона. Контактът с жертвите е поддържан няколко месеца, включително чрез онлайн платформи, докато измамниците са изземвали активите им.