Наводненията, причинени от неспирния дъжд, заливащ Северна Италия в продължение на 24 часа, създават сериозни неудобства в Милано и в голяма част от Ломбардия, съобщава ANSA.

И прогнозите не предвещават нищо добро

Ламбро беше първата река, която излезе от бреговете си, като преля първо в някои квартали на Милано, а след това парка в Монца.

"В Понте Ламбро имаме 170 души без електричество, няма ток. Също така търсим и намираме аварийно решение за тази вечер в нашия кризисен център, носим детски легла". На улица "Рилке" водолази на пожарната се намесиха, за да помогнат на жена с увреждания, която не можеше да излезе от дома си. Падналите дървета затрудниха и градския транспорт", каза късно снощи кметът на Милано Джузепе Сала.

Пожарникарите са се отзовали на десетки сигнали и са извършили стотици интервенции в цялата провинция. В Масате евакуираха детска градина поради покачване на нивото на водата. В района на Милано деца и възрастни бяха спасени благодарение на съвместната намеса на пожарникари и карабинери.

Лошото време в Милано предизвика политически полемики 

Ситуацията се влошава с всеки час в Монца, където паркът беше затворен заради излязлата от коритото си река Ламбро, колите на паркинга бяха потопени във вода и няколко детски градини и училища бяха евакуирани. Местните власти приканиха гражданите да не използват колите си. В Бернареджо се срути подпорна стена, като предпазна мярка три семейства от съседна сграда, бяха евакуирани.

И не само Ламбро. Река Севезо също се наводни в късния следобед в сряда. Резервоарът на община Милано издържа колкото можеше, но след като се напълни, водите нахлуха в квартал Нигуарда, заваляха обвинения към Общината.

Неудобствата и рисковете засегнаха голяма част от Ломбардия, като също засегнаха силно движението на влаковете. Свлачища и наводнения, особено на подлези, са регистрирани в района на Лоди и района на Варезе. В Булчаго, в района на Леко, потокът Бевера излезе от коритото си и множество участъци от пътя бяха затворени. Нивото на езерото Комо непрекъснато расте.

Лошото време предизвика и затруднения по магистралите

Предупреждението за лошо време продължава и днес. Според прогнозите интензивните явления ще продължат да връхлитат Пиемонт и Ломбардия и след това да се плъзгат към Емилия, Венето и голяма част от североизтока. На юг обаче се очакват големи горещини с максимални температури до 35 градуса. Пролетта на 2024 г., която прилича на зима на север и лято на юг, разделя Италия на две и рискува да се превърне в кошмар.

Както "Фокус" съобщи по-рано още в сряда българското външно министерство предупреди гражданите за метеорологичната обстановка и обяви горещи телефони при молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани.