Най-малко един човек е загинал, а други четирима са ранени при огромен пожар, избухнал в цистерна за химикали в индустриален парк в източната част на Тайланд, предава Associated Press.

Сигналът за огъня е подаден в сутрешните часове на деня, а пожарникарите са успели да го локализират след шест часа усилия за овладяването му. За пълното потушаване вероятно ще бъдат необходими повече от 10 часа, уточниха местните власти.

Около 400 работници и жители от прилежащите райони са евакуирани във временен подслон.

Агенцията подчертава, че гори огромна цистерна на терминала Mab Ta Phut, който управлява търговско пристанище и съоръжение за съхранение на нефтохимически продукти. Резервоарът съдържа пиролизен бензин, смес от химикали, които обикновено се използват при смесване на този вид гориво.

Компанията обясни в изявление, че разследва причината за пожара и ще предприеме стъпки, за да предотврати повторното му повторение. В текста се изказват своите съболезнования на жертвата и пострадалите и се изразява готовност за предоставяне на компенсации.

През 2021 година на компанията бе наредено временно да прекрати дейността си, след като друга от нейните цистерни за съхранение избухна и се запали, в резултат на което загинаха трима души, а двама други бяха сериозно ранени.