Словашкият премиер Роберт Фицо е с опасност за живота след опита за убийство, съобщи неговата партия Smer.

"Днес бе извършен опит за убийството на Роберт Фицо. Той беше ранен няколко пъти и е с опасност за живота", се посочва в съобщението.

От партията уточниха, че "близките часове" ще бъдат решаващи.

Атентатът срещу Фицо беше извършен в град Хандлова, на 190 километра от Братислава, където се проведе правителствено заседание. Премиерът излезе пред тълпата, в този момент се чуха изстрели.

Според словашката "Правда" Фицо е ранен в гърдите и корема. Той е получил кръвоизлив в коремната кухина.

Reuters съобщава, че му е оказана първа помощ в местна клиника и след това е транспортиран "до медицинско заведение от по-високо ниво". "Правда" уточни, че политикът е бил откаран с хеликоптер в Братислава. Според други източници той първо е бил хоспитализиран в реанимацията на болница в областния център Банска Бистрица.

Медиите съобщават, че политикът е бил в съзнание, когато е бил откаран в болницата, жизнените му функции са били стабилизирани.

Нападателят е задържан на място. Това е мъж, роден през 1953 г., отбелязва Denník N. Той е стрелял от законно регистрирано късоцевно оръжие.

Много европейски политици осъдиха опита за убийство. Сръбското издание Vecernje Novosti, позовавайки се на източник, писа, че сръбският президент Александър Вучич и унгарският премиер Виктор Орбан ще посетят словашкия премиер в следващите дни.

Избраният президент на Словакия Петер Пелегрини прекъсна задграничното си пътуване и се завръща в Братислава.