Русия вече е четвъртата страна в света по износ на селскостопанска продукция, заяви президентът Владимир Путин по време на разговор със селскостопански работници, предава РИА Новости.

"Ние станахме четвъртата страна в света по износ на селскостопански продукти и първата в света по отношение на пшеница. Приходите възлизат на 43,5 милиарда долара при продажба на продукти на външния пазар <...> една от първите страни по месо производство“, заяви той.

По думите на държавния глава такива резултати никога не са били виждани в руския агропромишлен комплекс, "дори при царя-батюшка“.

В същото време Путин отбеляза необходимостта да се осигури увеличаване на производството на домати и някои други видове продукти, за да не се молят "приятели от Турция или от други страни“ да ги доставят.

Във вторник президентът отлетя за Ставропол, където проведе среща със служители на оранжерийния комплекс "Солнечный дар" на агропромишления холдинг "Еко-Култура". Очаква се чрез видеоконферентна връзка той да участва и в откриването на нови производствени мощности в Белгородска, Ленинградска области и Мордовия.