Председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети обяви "битка“ за възстановяване на духа на Охридския договор, както и за запазване на Преспанския договор с Гърция и този за добросъседство с България, предава македонската медия "360 градуса“.

Съответното Ахмети заяви в реч от Мала Речица, като поясни, че  идеята му е подкрепена от другите лидери на коалицията "Европейски фронт“.

Според лидера на ДСИ, когато се спазва духът на Охридския договор, "обществото напредва и всички сме равноправни граждани, а от друга страна, когато не се спазва, се връщаме към други системи и времена, които колективно изоставихме“.

"Защо тези общности трябва да се организират в политически партии и да участват в избори, за да получат легитимността на своите сънародници, ако, независимо от волята на нашите общности, най-голямата македонска партия решава за тях, според своите предпочитания и предпочитания?“, попита Ахмети.

В обръщението си лидерът на ДСИ коментира резултатите от изборите в Северна Македония, както и вчерашното учредително заседание на парламента в Скопие, което – по думите му – е първото събитие, на което бяха очертани контурите на новото управляващо мнозинство на  ВМРО-ДПМНЕ, коалиция "Вреди“ и ЗНАМ.

На заседанието за нов председател на Събранието бе избран Африм Гаши от "Вреди“, а по време на обсъждането и гласуването депутатите от ДСИ не присъстваха в пленарната зала.

Това развитие означава, че ДСИ преминава към опозицията в законодателния орган.

"Ние, лидерите на "Европейския фронт“, считаме, че нашият съюз е отражение на духа на Охридското споразумение и представлява обединение за насърчаване на равенството между общностите и социалното сближаване. Нашата инициатива за "Европейски фронт" се приветства и подкрепя от гражданите на страната“, увери Ахмети.

Той спомена и резултатите от президентските и парламентарните избори, като посочи, че победителят в тях е "Европейският фронт“ начело с ДСИ, но изборните резултати са нарушени и продължават да се нарушават чрез изборно инженерство пред целия парламент.

"Въпреки всички аргументи и резултати, дори с депутати, дори с абсолютен брой гласове, дори с победи в две трети от общините, победените на изборите, без легитимността на суверена, се поддадоха, пренебрегвайки напълно волята на народа, Охридското споразумение, легитимността и без никакво уважение към тези, които донесоха всички тези качествени промени в страната ни. В този контекст гражданите ни питат какъв е смисълът на демокрацията у нас, ако мнозинството определя кой да представлява албанците, турците, ромите, бошняците и други общности? Защо тези общности трябва да се организират в политически партии и да участват в избори, за да получат легитимността на своите сънародници, ако, независимо от волята на нашите общности, най-голямата македонска партия решава за тях според техните предпочитания и предпочитания?“, попита лидерът на ДСИ.

Говорейки в този контекст, той посочи, че "когато духът на Охридското споразумение се спазва, обществото напредва и всички сме равни граждани, докато, от друга страна, когато не се спазва, се връщаме към други системи и времена, които заедно изоставихме“.

"Затова незачитането на легитимността е унижение за албанци, турци, роми, бошняци и други. Това унижение, за съжаление, става благодарение на някои, които подписаха съвместна декларация с нас, които няколко пъти публично заявиха, че ако загубят с един глас и един депутат по-малко, ще се оттеглят, но поради дребни лични амбиции или други незнайни причини за широката общественост и с голяма омраза към нас те се поддадоха и дават възможност за установяване на етническа хегемония“, продължи Ахмети.

Без да навлиза в подробности, лидерът на ДСИ обясни, че заедно с партньорите си "започват това пътуване, за да предотвратят мажоритаризма, който обременява съвместното съществуване и демокрацията“. Той призова гражданите на РСМ да се присъединят, както добави, усилията са не само за защита легитимността и духа на Охридското споразумение, но и на Преспанския договор с Гърция и този за приятелство и добросъседство с България.