САЩ потвърдиха участие в глобалната среща за мира в Украйна, която ще се проведе през юни в Швейцария. Съответното обяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя обаче не съобщи кой точно ще бъде изпратен като представител на САЩ, съобщава Voice of America.

"Взехме активно участие във всяка от предишните  мирни срещи на върха за Украйна. Правителството на САЩ участва в тази. И ние ще бъдем представени на тази бъдеща среща на върха“, поясни Жан-Пиер. Но тя отбеляза, че не знае дали самият президент на САЩ Джо Байдън ще присъства на срещата на върха. По думите й "няма по-конкретна информация, която да споделя“.

"За нас е важно да продължим да се уверяваме, че Украйна разполага с всички необходими способности, за да се защити, както и да осигури траен мир“, допълни прессекретарят.

Прессекретарят на Белия дом отбеляза необходимостта от бърза подкрепа за Украйна. "Видяхте какво се случи в Харков този уикенд. Важно е да се отбележи. Две дузини души бяха убити. Това е ужасно. Ето защо ние продължаваме да предоставяме помощ и да я увеличаваме. Току-що обявихме друга помощ за Украйна. Ето колко бързо се опитваме да предоставяме подкрепа“, заяви още тя.