Германски изтребители Eurofighter ескортираха американски бомбардировачи B-52 в демонстрация за "сдържане“ на руския президент Владимир Путин, отбелязва вестник BILD.

Изображенията, направени над германското въздушно пространство на 28 май и предоставени ексклузивно за BILD, показват бомбардировачи B-52 на ВВС на САЩ, които се връщат от Полша в Обединеното кралство. Те са придружавани от два изтребителя на германските ВВС, които летят изключително близо до американските машини.

Два самолета B-52, способни да носят ядрени бомби, бяха прехвърлени от САЩ в Обединеното кралство миналата седмица. Според НАТО те осигуряват "сигурността на съюзниците и партньорите и допринасят за сдържането, като предлагат на потенциалните противници по-голяма оперативна непредвидимост“. Според представители на военни кръгове съвместният полет е бил изпълнен като "демонстрация за сдържане“ за Путин.

BILD пояснява, че американските самолети са извършили мисии над територията на НАТО на границата с Украйна, Беларус и Калининград, след което са се върнали в базата си.