Полското министерство на отбраната обяви, че Украйна може да използва прехвърленото от Варшава оръжие на руска територия, предава "Украинская правда“, като се позовава на заместник-министърът на отбраната на Полша Цезари Томчик.

В отговор на въпроса дали полската военна техника, прехвърлена в Украйна, може да бъде използвана на руска територия, Томчик отбеляза, че украинците "могат да воюват както искат“.

"Решихме да помогнем на Украйна в конфликта, Украйна беше подложена на брутална атака, така че тя има право да се защитава, както намери за добре“, подчерта Томчик.

"Полша не прилага ограничения, когато става въпрос за използване на полски оръжия от украинците“, добави той.

Според него западните страни също трябва да премахнат ограниченията за използване на оръжие на руска територия, ако има такива.

Томчик заяви, че Полша вече е прехвърлила 44 пратки с помощ на Украйна и подготвя 45-та. "Общо това са дарения от 15-20 милиарда злоти“, заяви заместник-министърът.

Напоследък се засилиха дискусиите сред западните партньори на Украйна за облекчаване на ограниченията върху украинските сили да нанасят удари по Русия със западни оръжия.