Според Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), руснаците са засилили значително охраната на Кримския мост, по-специално с авиация - дори са докарали рядък самолет. Това заяви в ефира на телевизионния канал "Прямой" началникът на Центъра за стратегически комуникации на Силите за отбрана на Южна Украйна капитан 3-ти ранг Дмитрий Плетенчук, предава УНИАН.

По думите му този мост е сложно хидротехническо съоръжение, което се охранява много строго и сега руснаците са засилили значително въздушната охрана на обекта.

"Въпреки че един от компонентите за сигурност на този мост вече е изваден - това е надводният компонент, всъщност този мост вече не се охранява откъм морето, те значително са укрепили въздушния компонент“, подчерта Плетенчук.

Той уточни, че без реално да имат възможност да патрулират в морето, да осигурят контрол на гражданското корабоплаване и защитата дори на самите кораби в крайбрежните води, руснаците използват авиация.

Плетенчук добави, че те използват голям брой самолети, включително най-нови модели, в района на Кримския мост.

"Това всъщност е парк, представен от всички машини, с които въоръжените сили и флота на Руската федерация като цяло разполагат. Това са няколко модела Су, като се започне от 24-ти и се стигне до най-новия 35-ти, и дори не само. Ще кажа така, че във въздуха видяхме много "рядко животно“. Те бяха вдигнали такъв - "няма аналози в света“, заяви Плетенчук.

Той подчерта, че унищожаването на такива обекти не е толкова лесно, особено поради засилената сигурност, тъй като това е не само логистичен и енергиен инструмент за подкрепа на кримската групировка, но и "символ на имперски постижения“. Освен това военният отбеляза, че има известни съмнения относно целесъобразността да се удари мостът точно сега.

"И отново възникват много въпроси по отношение на осъществимостта, така че ще видим как ще се развият събитията. Мостът вече беше на прицел няколко пъти“, добави говорителят.