Страните членки на НАТО планират решението за нов генерален секретар на Алианса да бъде взето преди срещата на върха на организацията във Вашингтон през юли, предава кореспондент на Укринформ. Претендентите за поста са сведени до двама – бившият  Марк Рюте и Клаус Йоханис.

"Съюзниците продължават да обсъждат двамата основни кандидати – единствените двама кандидати, които имаме за поста генерален секретар. Ще продължим да разглеждаме (министър-председателя на Нидерландия – бел.ред.) Марк Рюте и президента на Румъния Клаус Йоханис“, отбеляза постоянният представител на САЩ при НАТО Джулиан Смит

По думите й не е тайна, че Рюте може да разчита на повече подкрепа. Според Смит обаче "не всеки съюзник е готов да подкрепи кандидатурата му“. Затова членовете на Алианса очакват допълнителни дискусии по този въпрос, отбеляза тя.

В същото време тя уточни, че целта на Алианса е да завърши процеса преди срещата на върха във Вашингтон през юли.

Йенс Столтенберг оглавява Северноатлантическия алианс от 1 октомври 2014 година.  Преди това той заемаше висши политически позиции, включително министър-председател на Норвегия.