Връщането на власт на Доналд Тръмп в САЩ би било не само най-големият тест в следвоенната история на трансатлантическите отношения, но може да представлява екзистенциален риск за европейското единство, пише европейската редакция на Politico.

Напрежението, свързано с това как да си сътрудничи с най-мощната страна в света, разделя континента по въпроси, вариращи от търговската политика, до борбата с изменението на климата и до защитата на европейската територия. Завръщането на Тръмп в Белия дом не е сигурно, но възможността принуждава европейските лидери да мислят за подобни сценарии и да се борят с въпросите, които то включват. И тъй като изборният цикъл в САЩ набира скорост, официални лица в целия европейски континент стават все по-честни относно последиците от второто президентство на Тръмп. 

"Хората в Брюксел вече се подготвят за това, което може да се случи", е заявил високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност.

Тръмп заплашва Европейския съюз 

Европа със сигурност оцеля след първото президентство на Тръмп (2017 - 2021 г.), но има всички признаци, че този път нещата ще бъдат по-трудни, с две войни и продължаваща енергийна криза, която тежи на континента. Завърнал се в длъжност след два импийчмънта и поредица от граждански и наказателни процеси, малко вероятно е Тръмп да изпита нужда да смекчи импулсите си или да се обгради с длъжностни лица, които настояват за умереност, отбелязва брюкселското издание.

Завръщането на Тръмп би утвърдилило промяната в американската външна политика като факт, който вече не може да бъде игнориран. Това би изисквало Европа, и по-специално Европейският съюз, да направи нещо, за което исторически се е оказало зле подготвено: да вземе решение за общ отговор и да се придържа към него.

Ако не бъде постигнато споразумение, блокът може да започне да се разпада. "Няма автоматично правило, че кризата ще доведе до европейска интеграция", смята Николай фон Ондарца, експерт по политиката на ЕС в Германския институт за международни отношения и сигурност, външнополитически изследователски център, който съветва германското правителство.

"Има значителни пречки, които трябва да бъдат преодолени, за да се превърне второто президентство на Тръмп в момент на европейско единство", смята той.  Планът на Тръмп за Украйна и НАТО 

Планът на Тръмп за Украйна вече се оформя, заявяват двама души, запознати със стратегията на предишния президент на САЩ. Той ще окаже натиск върху Володимир Зеленски да отстъпи Крим и части от Донбас, за да убеди руския президент Владимир Путин да прекрати войната, план, съобщен за първи път от Washington Post.

Това, което е по-малко ясно, е свързано с намеренията му спрямо НАТО, алиансът, който гарантира европейската сигурност след края на Втората световна война. Двамата души, запознати с въпроса, са посочили, че той е имал за цел да намали участието на Америка, може би като отказва да присъства на срещи на върха или като държи американската армия извън съвместни учения.

Притесненията за това какво може да направи Тръмп накараха Конгреса на САЩ да запише в закон изискване законодателите да одобряват всяко официално оттегляне на САЩ от алианса. Но това ще се окаже слаба утеха за европейците, които зависят от Тръмп и които зависят от ефективното спазване на Вашингтон на своите съюзнически ангажименти.

"Фактът, че Конгресът почувства необходимостта да направи това и че президентът Джо Байдън беше готов да го подпише, показва, че има реални опасения във Вашингтон", е посочил Брад Бауман от Фондацията за защита на демокрациите.

"И също така имаме неясна конституционна рамка по отношение на правомощията му да прави това", е добавил експертът.

Когато двама спорят...

Тръмп не трябва да се оттегли от алианса, за да го прекрати ефективно. През февруари той постави под въпрос придържането на Вашингтон към член 5 от Договора за взаимна отбрана на НАТО, който изисква от съюзниците да бъдат солидарни, ако един от членовете му бъде нападнат, като заяви, че това ще "насърчи" Русия да атакува членове на НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана. Въпреки това, член 5 не изисква непременно военна подкрепа, изисквайки само член на НАТО да "вземе такива мерки, каквито смята за необходими, за да помогне на атакувания съюзник".

Тръмп може просто да "сметне за необходимо да изрази загрижеността си в Съвета за сигурност на ООН и това е всичко", е пояснил Боуман, "да излезе с изявление или да каже: Хей, Путин, това не е добре. Трябва да спрете", е допълнил експертът.

Това, че ЕС ще се бори да създаде общ отговор на президентството на Тръмп, е очевидно от реакцията му на широкомащабната инвазия на Путин в Украйна. Докато руските войски продължаваха да настъпват на запад, политиците от ЕС се съгласиха да призоват за спешно преосмисляне на европейската сигурност. Германия - спящият военен гигант на блока - обяви нова ера в отбранителната политика, а лидерите в целия ЕС обещаха да укрепят армията си и да засилят сътрудничеството.